main logo
474

Stanislav Pavlovschi: Guvernarea fură în continuare așa cum a furat și miliardul

Vicepreșdintele PPDA, Stanislav Pavlovschi a declarat astăzi că „guvernarea fură în continuare bani prin deprecierea artificială din ultimul timp a monedei euro”.

Pavlovschi: Guvernarea fură în continuare așa cum a furat și miliardul

De cealaltă parte experții în economie spun că aprecierea leului este, de fapt, un fenomen economic natural, chiar dacă el generează pierderi pentru mai multe categorii de cetățeni.

Azi în cadrul unei conferințe de presă Stanislav Pavlovschi a declarat că „Guvernarea fură în continuare așa cum a furat și miliardul”. 

„Un exemplu mic, este reducerea cursului valutar la euro. Acum doi ani un euro costa 21 și ceva de lei acum e 19 și ceva. Diferența este de 2 lei la un euro. În moldova cetățenii noștri trimit în jur de 1 miliard 200 milioane de euro, bani care sunt schimbați. Acum 1 miliard și 200 milioane înmulțim la doi lei, diferența din reducerea artificială a cursului, asta ne dă deja trei miliarde de lei numai din acest curs. Dar nu uitați că ei au ridicat prețurile, au introdus taxe noi, impozite noi, niște amenzi noi, absolut artificiale. Acum nimeni nu poate face nici reparație în propriul apartament pentru că sunt necesare autorizații”, a fost declarația lui Pavlovschi. 

Întrebat de reporterii Deschide.MD dacă e reală o astfel de situație în care Guvernarea să scadă artifical cursul la moneda euro, expertul în economie, Sergiu Gaibu a declarat că „Guvernarea, acum în campania electorală, este cointeresată ca leul să fie puternic, să arate frumos, dar ideea este că el și așa este puternic din cauza creșterii remitențelor”.

„Faptul că oamenii schimbă valuta primită din remitențe în lei moldovenești este o pierdere. În general, un leu puternic nu este un lucru foarte bun pentru Republica Moldova. Și aici este un băț cu două capete - BNM trebuie să efectueze intervenții pe piața valutară, pe de altă parte FMI pledează pentru ca leul să fie lăsat liber. Dacă BNM s-ar fi conformat cerințelor FMI în totalitate, leul moldovenesc ar fi fost și mai puternic. De fapt scopul intervențiilor este, din contra, de a nu lăsa ca leul să prindă puteri în fața dolarului. Să spui că este o targhetare directă din partea Guvernului pentru ca să întărească leul, nu este adevărat. Acesta este un fenomen economic natural care are loc”, a declarat Gaibu. 

La rândul său, fostul președinte al Comisiei buget și finanțe, Veaceslav Ioniță spune că nu știe ce a declarat președintele PPDA, dar poate spune „cu certitudine că piața valutară se confruntă deja de doi ani de zile cu un exces de valută”, lucru care duce cu siguranță la întărirea leului moldovenesc față de principalele valute. Fostul deputat lasă de înțeles că nu atât de problematică este poziționarea leului față de dolar sau euro, cât neajustarea prețurilor în urma acestor aprecieri ale monedei naționale. 

„Banca Națională intervine foarte slab și de ce nu intervine este o altă explicație. Astfel s-a apreciat leul moldovenesc. S-a apreciat mai puternic față de dolar, mai puțin față de euro, pentru că euro s-a depreciat la rândul său față de dolar. Aprecierea leului moldovenesc față de valută a creat probleme pentru două tipuri de cetățeni: primul - companiile exportatoare care datorită aprecierii valutei pierd sume enorme de bani când vând marfă peste hotare, al doilea pierdant - persoanele care primesc remitențe de peste hotare. Anul trecut au intrat în țară 2 miliarde dolari, oficial 1 mlrd 200 milioane, neoficial încă aproximativ 800 milioane. Evident că acești bani o parte sunt în euro, o parte în dolari astfel pierderile sunt enorme. Ceea ce trebuia să se întâmple în această perioadă trebuiau să scadă prețurile pentru că un leu puternic înseamnă scăderea prețului la mărfurile de import ceea ce nu s-a întâmplat”, declarat Ioniță.

În acest context ținem să precizăm că doar în jumătate de an din 2017, Banca Națională a Moldovei (BNM) a cumpărat peste 366 de milioane de dolari de pe piață. BNM a cumpărat în luna mai - 37,4, mln, în luna iunie - 52,8 mln, în iulie - 70 mln, în august - 58,9 mln dolari SUA, septembrie - 67 mln și în octombrie 80 de milioane de dolari SUA. 

Acest lucru nu a avut un impact foarte mare asupra cursului de schimb valutar pentru dolarul american pentru că la 1 mai 2017, spre exemplu, cursul valutar arăta că un dolar american costa 19 lei și 25 de bani. Dolarul a continuat să se deprecieze ușor pe tot parcursul verii din cauza volumului mare de pe piața din Republica Moldova. Astfel în luna octombrie un dolar american costa 17 lei și 31 de bani.

Leul a avut atunci o întărire față de dolar, datorită creşterii exporturilor şi a transferurilor băneşti de peste hotare, precum şi datorită creditelor oferite Moldovei de instituţiile financiare internaţionale. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării