main logo
808

Sondaj: 42,4% din cetățeni, interesați să investească în energia solară

Cea mai mare parte a populației adulte (79,5%) în calitate de resurse de energie alternativă cunosc energia solară, 60,5% cunosc de energia eoliană, 50,1% - de energia apei, 42,8% - de energia de biomasă și 30,1% - de energia geotermică, potrivit datelor sondajului realizat de compania Date Inteligente SRL.

Sondaj: 42,4% din cetățeni, interesați să investească în energia solarăFoto: noi.md

O pondere esențială (15,5%) din respondenți au declarat că nu cunosc sau nu doresc să răspundă referitor la surse energetice alternative, iar cei ce au manifestat dorința să completeze această listă au specificat energia atomică și cea termonucleară, transmite Știri.md.

Mai mult de o treime din respondenți (37,6%) s-au documentat despre sistemele de energie solară pentru producerea energiei electrice, 33,1% pentru încălzirea casei și 20,5% pentru încălzirea apei, iar 48,3% nu s-au informat sau nu cunosc niciun tip de sistem de energie solară. 

O pondere de 42,4% din moldoveni sunt foarte interesați și interesați să investească în echipamente de energie solară în gospodăria lor, 28,3% au declarat un grad mediu de interes, iar 29,3% sunt puțin interesați de aceasta.

Motivele de bază pentru care respondenții nu au folosit până acum instalații pentru energia solară: este o investiție prea scumpă (66,1%), nu cunosc domeniul (15,5%) și sunt mulțumiți de resursele disponibile la moment (14,1%).

Printre alte motive suplimentare au fost specificate: legislația nu prevede astfel de permise, sărăcia, funcționează doar 10 ani etc.

Puțin peste 60 de procente din respondenți (61,2%) consideră că investiția în energia solară pentru gospodăria lor își merită investiția, 15,1% consideră că nu merită investiția și 23,7% nu cunosc domeniul foarte bine, pentru a-și expune opinia.

Studiul a fost realizat în cadrul proiectului "Securitatea energetică și reziliența climatică în Moldova rurală", finanțat de Fundația germană Heinrich-Böll, iar beneficiarul este Organizația ECOVISIO.

La studiu au participat persoanele care locuiesc în case la sol din mediul rural și urban, pe un eșantion de 750 de respondenți, cu eroarea maximă de eșantionare de ±3.5%.

Perioada de culegere a datelor: 15-26 decembrie 2022, iar metoda culegerii datelor: 100% CATI.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării