main logo
10968

Şoc pe piaţa valutară: Cursul euro se apropie de 21 de lei moldovenești

În ultima lună cursul monedei unice europene a crescut cu aproape 5%: de la 19,91 lei pe 3 noiembrie, la 20,81 lei pe 3 decembrie 2020.

Şoc pe piaţa valutară: Cursul euro se apropie de 21 de lei moldovenești

La casele de schimb valutar euro este cumpărat şi cu 20,90 lei, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Aprecierea semnificativă a euro de pe piaţa locală din ultima perioadă este rezultatul euforiei de la bursele internaţionale, unde moneda europeană s-a apreciat semnificativ în ultimele zile.

Astfel, dacă o lună în urmă pentru un euro dădeau 1,17 dolari, apoi la începutul acestei săptămâni - deja 1,193, iar ieri, 2 decembrie, s-a trecut de pragul de 1,21 dolari, iar în dimineaţa zilei de joi, 3 decembrie, cursul euro a urcat la 1,214 dolari.

"Această evoluţie este rezultatul euforiei ca urmare a vaccinelor COVID-19, dezvoltate de diverse companii şi care acum sunt contractate pentru vaccinarea populaţiei", explică experţii de pe piaţa valutară.

De altfel, ştirile privind vaccinul au generat optimism pe pieţele din întreaga lume, încă câteva săptămâni în urmă.

Aceasta însă se va domoli, susţin experţii, care spun că nu ar trebui să ne aşteptăm la o apreciere continuă a monedei europene, pentru că situaţia economică din UE nu insuflă încă optimism.

"Cel mai probabil că perechea euro/dolar va reveni la un nivel de 1,19", susţine expertul.

Altfel spus, ne putem aştepta ca moneda europeană să se deprecieze puţin şi să revină la un curs de 20,0-20,30 de lei.

Totuşi, puţini se hazardează să facă prognoze pentru cursul de schimb euro/dolar, mai ales în vremurile actuale caracterizate de incertitudini ridicate.

Astfel, în primul trimestru al acestui an, euro era în cădere, iar în toamna anului trecut, când economiile zonei euro erau captive în spirala unei mari încetiniri sincronizate, iar Brexitul trezea teamă, se vorbea chiar de ajungerea la paritate cu dolarul.

Menţionăm că zona euro este principala piaţă de desfacere pentru produsele moldoveneşti. Pe de altă parte, cea mai mare parte a importurilor în Republica Moldova sunt efectuate în dolari, în special fiind vorba de resurse energetice: gaze, produse petroliere etc.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării