main logo
2132

Slusari: Gazprom refuză categoric organizarea auditului datoriilor

Fostul deputat al Platformei DA, Alexandru Slusari, a venit cu mai multe declarații în privința relației Moldovagaz cu Gazprom.

Slusari: Gazprom refuză categoric organizarea auditului datoriilorFoto: știri.md

Potrivit lui, Gazprom nu este dispusă pozitiv pentru a fi organizat un audit al datoriilor Moldovagaz, transmite Știri.md.

„Criza gazelor continuă fără repaus! Nu înțeleg de ce tac domnul Spînu și reprezentanții Guvernului în Moldovagaz!

Ieri seară, la inițiativa părții ruse a fost convocată urgent ședința Consiliului de Observatori a Moldovagaz. Reprezentanții Gazpromului categoric nu acceptă organizarea auditului datoriilor. Cel mai probabil, agentul concernului rus, Vadim Ceban, va primi indicațiile să nu accepte colaborarea cu compania de audit. Au fost vociferate aluzii că din cauza acestui audit poate fi reziliat contractul cu Moldova privind livrarea gazelor.

Nu este greu de intuit ce urmează în timpul apropiat. Datoriile istorice ale malului drept al Nistrului juridic sunt recunoscute de Moldovagaz. Anual sunt semnate actele de verificare și aceste datorii sunt reflectate în documentele contabile. Mai mult ca atât, o parte din suma datoriilor Gazprom deja are titluri executorii din arbitraj. Inclusiv 10 milioane de lei țin de datoriile Transnistriei.

Putem să așteptăm că în foarte scurt timp concernul rus va cere de la Moldovagaz achitarea imediată a datoriilor istorice sub pericolul deconectării Moldovei. Sau să ceară renunțarea la auditul datoriilor. Acel proces-verbal, semnat de "dominatorul" Spînu fără măcar să aibă împuterniciri, este o nimica toată pentru ruși.

Platforma DA a anticipat această traiectorie în relațiile cu Gazprom, mai ales după așa-zisele negocieri tardive din octombrie, la care reprezentanții Guvernului Moldovei au venit nepregătiți și cu abordările cedente din start. Iar după semnarea pe ascuns a unui contract pe 5 ani privind livrarea gazelor, ministrul Infrastructurii a devenit cel mai mare avocat al concernului rus, până când țara nu a primit încă o lovitură puternică la mijlocul lui ianuarie. Rușii de la Gazprom, pentru care gazul demult este arma politică, nu iartă slăbiciunea și simt bine incompetența.

Acum aștept explicațiile Guvernului despre ședința de ieri la Moldovagaz și reiterez îndemnul de ieri al formațiunii noastre despre adresarea către România, care înseamnă pentru noi mai mult decât țara vecină și cu care este necesar de elaborat planul de rezervă privind aprovizionarea temporară a malului drept al Nistrului cu gazele naturale la preț facil sau cu amânarea plății, în anticiparea situației întreruperii livrărilor de la Federația Rusă. În paralel, trebuie de început negocierile referitor la furnizarea gazelor din România, începând cu anul 2023, pentru o perioadă de lungă durată”, a conchis Slusari.

SA „Moldovagaz” a transferat în întregime către SAP „Gazprom” plata pentru gazele naturale furnizate în prima jumătate a lunii ianuarie 2022.

Știri.md amintește că deputații au votat pentru declararea stării de urgență din cauza deficitului de gaze.

Guvernul a cerut instituirea stării de urgență în condițiile în care concernul rus Gazprom a avertizat în privința sistării livrării de gaz, începând cu 21 ianuarie, în cazul în care Republica Moldova nu va achita în avans consumul, iar Moldovagaz nu dispune de sursele financiare necesare.

În Republica Moldova a mai fost declarată stare de urgență din cauza deficitului de gaze, în toamna anului trecut, atunci când nu fusese prelungit contractul de livrare, iar concernul rus a redus livrările.

Republica Moldova plătește mai mult pentru gaze, din toamna anului trecut, în contextul majorărilor pe piețele internaționale, dar unii experți și politicieni susțin că unele condiții din contract, inclusiv cele financiare, sunt motivate politic.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării