main logo
7261

Slusari: Am vrut să cumpăr legume moldovenești în supermarket. Parcă trăiesc în Ankara

„Am vrut să cumpăr legume moldovenești în supermarket. Не судьба. Parcă trăiesc în Ankara”.

Slusari: Am vrut să cumpăr legume moldovenești. Parcă trăiesc în AnkaraColaj: Știri.md

Afirmația a fost făcut de fostul vicepreședinte al Parlamentului și directorul executiv al asociației „Forța Fermierilor”, Alexandru Slusari, în contextul în care cota de 50% din raft pentru produsele autohtone a fost abrogată, iar în magazine majoritatea fructelor și legumelor sunt de import, transmite Știri.md.

„Vara în Moldova. Am vrut să cumpăr legume moldovenești în supermarket. Не судьба. Parcă trăiesc în Ankara.

Guvernul a anulat legea cu privire la plasare obligatorie pe rafturi a cel puțin 50 procente din produsele agroalimentare autohtone. A renunțat în ultimul moment la ideea limitării apetitelor supermarketurilor în raport cu furnizorii produselor agroalimentare, chiar dacă Directiva Parlamentului European permitea acest lucru. Doamne ferește să încălcăm normele Organizației Mondiale de Comerț, deși Acordul de la Marrakech din 1994 prevede foarte multe derogări și excepții, care pot fi aplicate în vederea protejării pieții interne la orice țară.

Apropo, Turcia a introdus recent taxa vamală la importul cerealelor în mărimea de 130 % din valoarea mărfii importate. Am văzut anterior cum unilateral Polonia, Slovacia, Ungaria și Bulgaria unilateral au restricționat importul anumitor produselor agricole din Ucraina. Toate aceste țări sunt membrii OMC de durata mult mai mare decât Republica Moldova”, scrie Slusari pe Facebook.

El a ajuns la concluzia că autoritățile să tem să apere interesele producătorilor autohtoni. 

„Noi suntem mici și deloc voinici. Autoritățile să tem să apere interesele producătorilor autohtoni chiar și în situația când acest lucru nu contravine normelor internaționale sau cel puțin sunt argumente pentru derogări. E mai ușor de ascuns sub paravanul formal al tratatelor internaționale, decât să cauți soluții pentru protejarea celor, care asigură locuri de muncă și mențin satele pe ultima linia de plutire.

Probabil nu era nicio problemă să vorbim despre concurența loială cu produsele importate, dacă nu existau subvenții enorme pentru agricultorii din mai multor țări, de unde noi importăm produsele agroalimentare. Ar fi mult de scris despre Politica Agricolă Comună al UE (PAC), care se implementează din 1957 și despre bugetele Uniunii Europene, în care pănă la 1990 circa 70 % din cheltuieli mergeau pentru susținerea agriculturii. Vă lăs doar cu două cifre elocvente. În valoarea produselor agroalimentare țărilor UE ponderea subvențiilor constituie aproximativ 40 %. În Moldova aceasta ponderea este sub 3 %. Почувcтвуете разницу.

În acest context, rămâne o mare întrebare ce îi așteaptă pe mulți producătorii autohtoni în situația când guvernare să teme să aplice măcar măsuri netarifare pentru protejarea pieții interne și, totodată, nu are și nici nu caută mai mulți bani pentru subvenționarea agricultorilor mici și mijlocii ? Răspunsul este evident”, a conchis ex-parlamentarul. 

Din vara anului trecut, lanțurile mari de magazine nu mai sunt obligate să pună la dispoziție 50 la sută dintre rafturi pentru marfa producătorilor autohtoni. Parlamentul a modificat mai multe acte normative cu privire la comerțul interior și a exclus această obligativitate.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării