Sistemul energetic al R. Moldova, sub presiune. Precizările ANRE
Sistemul energetic al Republicii Moldova demonstrează o capacitate redusă de a face față fluctuațiilor dintre producție și consum din cauza surselor de generare inflexibile, cum ar fi centralele de cogenerare, care au capacități limitate de urmărire a sarcinii, susține Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE), citând un raport al Moldelectrica, operatorul sistemului de transport (OST).

„Aceasta pune în pericol stabilitatea operațională a sistemului și amenință continuitatea furnizării energiei electrice. În prezent, OST-ul din Republica Moldova nu dispune de rezervele de operare necesare pentru a îndeplini standardele rețelei europene a operatorilor de sisteme de transport de energie electrică (ENTSO-E) pentru controlul frecvenței sarcinii (LFC) și alte servicii de sistem necesare pentru un operator de sistem de transport OST în zona sincronică a Europei continentale (CESA)”, constată autorii, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.
240 MW de rezerve de restabilire a frecvenței
Potrivit ANRE, raportul prezentat a identificat obligațiile privind rezervele de capacitate atât din perspectiva participării în cadrul blocului de control Ukrenergo – Moldelectrica LFC (LFC – load frequency control), precum și din perspectiva cerințelor actuale ale echilibrării energiei electrice și ale controlului frecvenței sarcinii în sistemul energetic al Moldovei.
La fel și a celor anticipate prin considerarea penetrării accelerate a surselor de energie regenerabilă – ultimele în baza studiului realizat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID), prin intermediul proiectului Moldova Energy Security Activity (MESA).
Astfel, evaluarea cerințelor pentru rezervele de echilibrare pentru Republica Moldova arată că cantitatea de rezerve de stabilizare a frecvenței (FCR) necesară va rămâne în jur 5 MW, conform acordului actual cu OST din Ucraina.
Conform evaluării realizate, Republica Moldova are nevoie de aproximativ 240 MW de rezerve de restabilire a frecvenței (FRR – frequency restoration reserve), la creștere pentru a acoperi 99% din dezechilibrele din 2025 și 2030.
„Din această capacitate, se preconizează nevoi mai mari pentru rezerva de restabilire automată a frecvenței (aFRR) de 60–72 MW, corespunzătoare unei penetrații mai mari de SER (surse regenerabile) în 2030. Această capacitate ar trebui să constea în grupuri cu rampă rapidă pentru a acoperi variațiile rapide ale dezechilibrelor. În consecință, cerințele pentru rezervele manuale de restabilire a frecvenței (mFRR) sunt estimate în intervalul 163–174 MW”, susţine ANRE.
În același timp, o serie de incidente, inclusiv deconectarea unităţilor de generare 11 şi 12 de la Modgres sau deconectarea consumului la Uzina metalurgică din Rîbnița au necesitat anumite ajustări ale evaluărilor. Conform acordului cu OST din Ucraina, necesarul de aFRR este de +/- 35MW.
Ce au arătat testările la centralele electrice
Totodată în decursul anului 2023, din 6 centrale electrice vizitate de OST, au fost efectuate teste la 12 unități de generare din 3 centrale electrice (Termoelectrica – CET-2 (Sursa 1), CET Nord și centrala MGRES), în conformitate cu programele de testare coordonate de Moldelectrica cu operatorii centralelor respective.
Nu au fost efectuate teste la două hidrocentrale: Hidrocentrala Dubăsari, controlată de autoritățile nerecunoscute din regiunea transnistreană, și hidrocentrala Costești, situată pe râul Prut, din motiv că entitățile respective nu au arătat disponibilitate și deschidere pentru prezentarea informației și realizarea testelor propriu-zise, se arată în raport.
"În rezultatul testelor de calificare pentru prestarea serviciilor de sistem a fost identificat că cu toate că unele servicii de sistem în particular rezerve de restabilire a frecvenței de tip automat (aFRR) ar putea fi prestat de unitățile testate (ex. CET Nord și MGRES), acestea nu pot fi accesate efectiv din cauza lipsei canalului de comunicație cu regulatorul central", precizează ANRE..
Astfel, în rezultatul testărilor realizate OST a identificat următoarele volume de servicii de sistem disponibile de a fi prestate la moment:
- Rezerve de stabilizare a frecvenței ( „FCR” ) – ±30 MW;
- Rezerve de restabilire automată a frecvenței („aFRR”) – ±0 MW;
- Rezerve de restabilire manuală a frecvenței („mFRR”) – ±108 MW;
- Rezerve de înlocuire („RR”) – ±127 MW.
Cu toate acestea, OST informează în cadrul raportului prezentat că în condiția funcționării tuturor grupurilor generatoare calificate, precum și în condițiile asigurării canalului de legătură și realizării testelor, rezervele de reglaj ar putea crește de circa două ori.
Astfel, considerând informațiile prezentate de OST în cadrul raportului privind testările unităților de producere, precum și datele privind necesarul serviciilor de sistem atât din perspectiva participării în cadrul ENTSO-E cât și din perspectiva participării în cadrul blocului de control „Ukrenergo – Moldelectrica LFC”, pentru asigurarea echilibrului continuu între consum și generare prin achiziția rezervelor de capacitate utilizând mecanisme de piață concurențială, ANRE consideră necesară și argumentată lansarea pieței serviciilor de sistem și pieței energiei electrice de echilibrare.