main logo
2655

Singura bancă din Republica Moldova cu capital integral autohton

Din cele 11 bănci comerciale din Republica Moldova, în prezent doar o instituție are capital format complet din investiții autohtone, relevă date ale Băncii Naționale a Moldovei.

Singura bancă din Republica Moldova cu capital integral autohtonFoto: moldova.org

E vorba de Fincombank, care a ajuns sub controlul deplin al investitorilor locali, după ce în aprilie 2020 fondul american Western NIS Enterprise Fund s-a retras, vânzând pachetul de 13,03% de acțiuni al instituției, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Noul acționar, bancherul Nicolae Dorin, a cumpărat pachetul de acțiuni, la o valoare totală ce depășea 20,57 de milioane de lei, iar apoi și-a majorat cota la circa 20,7%.

Cota investițiilor străine în sectorul bancar – 86,6%

Potrivit BNM, în urma acestei tranzacții cota investițiilor străine în sectorul bancar s-a redus nesemnificativ: de la 87,1% în 2019, la 86,6% - în 2020, adică cu jumătate de punct procentual.

Astfel cota capitalului moldovenesc în sectorul bancar constituie în prezent doar 13,4%.

Printre investitorii străini din sectorul bancar care participă la formarea capitalului băncilor Republicii Moldova sunt: bănci din Italia (grupul Intesa Sanpalo), Ungaria (OTP), România (Banca Transilvania și BCR), precum și Banca Europeana de Reconstrucție și Dezvoltare, dar nu direct, ci prin intermediul unor vehicule investiționale.

Sunt și investitori corporativi din Germania (Procredit Holding AG), Olanda (VB Investment Holding BV), Bulgaria (grupul Doverie), Austria (ACF Corporate Finance Consulting AG), Regatul Unit (HEIM Partners Limited), Grecia (Mariana Zisis și alții), Irak (Mahmood Mohammed Shakir Mahmood), Rusia (Vitaly Razdobarin).

Astfel, în prezent din numărul total al băncilor, patru dispun de capital format complet din investiții străine (dintre care trei sunt filiale ale băncilor și grupurilor financiare străine: Eximbank, BCR Chișinău și ProCredit Bank), iar șase bănci – de capital format din investiții străine și autohtone și doar o bancă – de capital format complet din investiții autohtone.

De notat că și conducerea majorității băncilor a ajuns în mâinile străinilor. În prezent, primele 5 cele mai mari bănci din Republica Moldova au președinte din străinătate, iar din cele 11 instituții financiare din țară la 6 CEO este un expat.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării