Șeful Moldovagaz, despre scumpirea metanului: E argumentată
Șeful Moldovagaz, Vadim Ceban, a venit cu mai multe precizări după ce prețul la gaz metan s-a majorat brusc, ajungând la 17,60 lei.
Acesta face referire la datele statistice care arată că din cele peste 1 milion de mașini din Moldova, circa 20 de mii folosesc metanul ca și combustibil, iar jumătate din aceasta pot folosi și benzina, transmite Știri.md cu referire la unimedia.info.
Totodată, acesta atrage atenția asupra structurii vânzărilor pe tip de carburanți și subliniază că „creșterea prețurilor la metan este obiectivă ca parte a tendinței generale de creștere a prețurilor pentru toate tipurile tradiționale de combustibil”, spune Ceban.
„Din numărul total de vehicule din Moldova, care este de peste 1 milion de unități (date pentru 2020), doar aproximativ 20 de mii de vehicule folosesc metanul ca și combustibil pentru motor.
Mai mult de jumătate din cele 20.000 de vehicule sunt cu un combustibil dublu și pot folosi în egală măsură benzina ca combustibil principal.
Conform datelor ANRE, structura vânzărilor pe tip de carburanți angro și cu amănuntul în anul 2020 este următoarea:
1. Benzină - 12%;
2. Combustibil diesel - 75%;
3. Propan - 10%;
4. Metan - 3%.
Ca parte a tendinței generale de creștere a prețurilor pentru toate tipurile tradiționale de combustibil, creșterea prețurilor la metan este argumentată.
În contextul liberalizării pieței gazelor naturale, stabilirea prețurilor pentru gazul natural comprimat (metan) este rezultatul unei evaluări a factorilor de piață, inclusiv a așteptării unei creșteri a costului de achiziție a gazelor naturale ca resursă principală. Acest lucru permite companiei să răspundă mai flexibil la toate schimbările și să ia decizii operaționale.
La prețul actual pentru metan de 17,60 lei pe 1 metru cub acest tip de combustibil nu-și pierde din relevanță și este competitiv față de carburanții tradiționali: motorină - 19,50 lei pe 1 litru și benzină - 22,50 lei pe 1 litru.
Fiecare proprietar de autoturism din Republica Moldova are libertatea deplină de a alege combustibilul pentru autovehiculele sale, având în vedere varietatea de produse și rețeaua extinsă de benzinării din toată țara”, a explicat Ceban.
PAS va analiza opțiunea de a reglementa prin lege tariful gazului metan. Asta după ce ieri, prețul la metan a explodat, ajungând la 17, 60 lei.
„TransAutoGaz a scumpit prețul fără ca și costul achiziției să crească. După părerea mea, această practică constituie un abuz”, a comentat, deputatul PAS, Radu Marian.
Fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari, propune deputaților un plan de acțiuni după ce prețul la gazul metan a crescut brusc.
Acesta îi sugerează lui Dumitru Alaiba, președintele comisiei economie, finanțe și buget să iasă din Facebook să să convoace mâine la prima oră ședinței comisiei, la care să fie invitați și reprezentanți ai Consiliului Concurenței.