main logo
593

Șefa BNM: Aderarea la UE ar ajuta la revitalizarea economiei Moldovei

Guvernatoarea Băncii Naționale a Moldovei, Anca Dragu, spune că Republica Moldova dispune de o serie de atuuri pentru o perspectivă de revitalizare economică, oferind condiții foarte bune de investiții în domenii extraordinar de importante și delicate. În cadrul unui interviu, șefa BNM a precizat că Republica Moldova are toate atributele pentru a fi „copilul minune al zonei”.

Șefa BNM: Aderarea la UE ar ajuta la revitalizarea economiei MoldoveiAnca Dragu/Foto: Ipn.md

Potrivit guvernatoarei, reformele pentru aderarea la UE și banii care vor veni din fondurile de preaderare vor spori activitatea economică a Republicii Moldova, în pofida contextului geopolitic puțin complicat de acum, a comportamentului ușor timid al agenților economici moldoveni și a tendințelor previzibile de scădere a remitențelor, transmite Știri.md cu referire la IPN.

„Această combinație de reforme și bani pentru investiții înseamnă, cum spuneam, activitate economică mai intensă, locuri de muncă mai bine plătite. Și asta se va vedea în fiecare an”, a menționat în podcastul video „Pe Agendă” Anca Dragu.

Guvernatoarea utilizează pentru Republica Moldova expresia de potențial „copil minune al zonei”, referindu-se și la rolul pe care țara l-ar putea avea în procesul de reconstrucție al Ucrainei vecine, aflate acum în război.

În opinia sa, procesul de aderare la Uniunea Europeană ar ajuta an de an la revitalizarea economiei Moldovei. „Vom vedea în fiecare an în cifrele statistice cum ne apropiem de statele România, Bulgaria, țările Baltice”, menționează șefa BNM.

Anca Dragu spune că poartă discuții în Republica Moldova cu băncile comerciale ca să fie pregătite de fondurile de preaderare și să cofinanțeze agenții economici moldoveni.

„Știți cum funcționează acești bani europeni: trebuie să pună și beneficiarul o parte din resurse, undeva 20-30 până la, poate, chiar 50%. Aceste resurse trebuie să vină dinspre bănci”, a declarat guvernatoarea.

Guvernatoarea anticipează și o scădere a remitențelor, care sunt deja într-un ușor declin, odată ce moldovenii care muncesc peste hotare se stabilesc acolo cu toată familia.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării