Ședința CNPF din 15 iulie: Ce decizii au fost luate
În cadrul ședinței din 15 iulie, Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) a adoptat mai multe decizii aferente protecției consumatorilor și pieței de capital.

Unele dintre acestea sunt:
I. Autorizare:
Radierea din Registrul emitenților de valori mobiliare, în rezultatul reorganizării prin transformare în societate cu răspundere limitată, a valorilor mobiliare emise anterior de Societatea pe acțiuni „Renet” SA, în număr de 297.200 de acțiuni ordinare nominative, transmite Știri.md.
II. Supraveghere:
Constatarea încălcării, de către ÎM CIA „Transelit” SA, a prevederilor art. 13 alin. (1) din Legea nr. 105/2003 privind protecția consumatorilor, prin utilizarea practicilor comerciale agresive. Potrivit CNPF, Acestea se manifestă prin solicitarea, de la un consumator care dorește să execute o poliță de asigurare, a unor documente ce, în mod rezonabil, nu pot fi considerate relevante pentru stabilirea validității pretenției, precum și prin ignorarea sistematică a corespondenței pertinente, cu scopul de a-l determina pe consumator să renunțe la exercitarea drepturilor sale contractuale.
În acest sens, a fost constatat că asigurătorul a refuzat achitarea despăgubirii aferente unui accident produs în perioada de valabilitate a poliței de asigurare medicală pentru călătorii în străinătate. Ulterior, deși a recunoscut cazul ca fiind asigurat, ÎM CIA „Transelit” SA ar fi tergiversat plata despăgubirii de asigurare. Așadar, Consiliul de Administrație al CNPF a interzis întreprinderii utilizarea practicilor comerciale incorecte și i-a prescris întreprinderea acțiunilor corespunzătoare, în vederea regularizării dosarului de daune și a măsurilor necesare pentru achitarea despăgubirii de asigurare.
„Prescrierea ÎM CIA „Transelit” SA să execute Hotărârea CNPF nr. 14/2/2025 privind conformarea cu cadrul normativ și să informeze Autoritatea de supravegeghre în termen de 30 zile, cu anexarea documentelor confirmative”, au mai menționat reprezentanții CNPF.
De precizat că Hotărârea CNPF prevedea regularizarea dosarului de daună și plata despăgubirii aferente unui caz din 2024, iar asigurătorul trebuia să informeze CNPF în termen de 30 de zile. Cu toate acestea, compania nu a furnizat informațiile
solicitate în termenul stabilit și nu a prezentat niciun fel de informații referitoare la executarea deciziei prenotate.
În aceeași ședință, Consiliul de Administrație a respins cererea depusă de către OCN „Mogo Loans” SRL privind suspendarea executării Hotărârii CNPF nr. 28/3 din 09.03.2025, privind rezultatele controlului tematic efectuat în cadrul întreprinderii, până la
soluționarea definitivă, în fond, a contestației.
De asemenea, CNPF a respins Cererile prealabile, depuse de către SRL „Aurora-Zet”, SRL „Primelenix-com”, SRL „Elvelenix-com” și SRL „Victor&Bros”, privind contestarea Hotărârii CNPF nr. 9/6 din 17.02.2025 referitor la stabilirea acționării în mod concertat a unor acționari ai Societății pe acțiuni „ASPA” și Hotărârii CNPF nr. 23/2 din 13.05.2025 referitor la Cererea prealabilă, depusă de către un acționar, privind contestarea Hotărârii CNPF nr. 9/6 din 17.02.2025, din motiv că cererile au fost depuse cu depășirea termenului de contestare, precum și se atestă lipsa obiectului de examinare în ordine prealabilă.
Totodată, CNPF a admis Cererea prealabilă, depusă de un consumator, împotriva scrisorii CNPF, prin care se solicită constatarea încălcărilor admise într-un contract de credit încheiat cu OCN „Aventus Finance” SRL.
„În urma analizei circumstanțelor de fapt, s-a constatat că graficul de rambursare anexat contractului de credit conținea o eroare tehnică, în urma căreia valoarea totală plătibilă de către consumator depășea suma legal admisă, încălcând astfel art. 15 alin. (7) lit. b) din Legea nr. 202/2013 privind contractele de credit pentru consumatori. Autoritatea de supraveghere a prescris companiei restituirea tuturor plăților prevăzute în contract (inclusiv dobânda, comisioanele, taxele, penalitățile, dobânzile de întârziere și orice alt tip de plată), cu excepția sumei inițiale debursate conform contractului de credit”, au precizat reprezentanții autorității.