Securitate energetică: Când va fi construită noua centrală din Chișinău
Construcția unei noi centrale de Cogenerare Electricitate și Termoficare (CET) cu eficiență ridicată în Chișinău ar putea fi lansată abia anul viitor, prevede Planul Naţional de Dezvoltare (PND) 2026-2028, aprobat de Guvernul Recean. Potrivit documentului noua centrală va înlocui actuala Centrală Electrică cu Termoficare (CET) Sursa 1 din cadrul Termoelectrica (în trecut CET-2).

Noua centrală ar urma să aibă o puterea instalată de circa 250 MW, iar pentru construcţia ei este planificată alocarea în anii 2026-2026 mai mult de patru miliarde de lei (peste 200 milioane de euro), bani ce ar urma să fie obţinuţi din surse externe, în timp ce de la bugetul de stat nu sunt prevăzute surse, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.
De notat că despre necesitatea unei astfel de centrale electrice se vorbeşte mai mult de un deceniu, în condiţiile în care capacităţile actuale asigură doar 20% din necesarul de energie al Republicii Moldova, iar dependenţa de surse externe este una masivă. În plus instalaţiile actuale de la Termoelectrica sunt învechite şi au depăşit termenul de exploatare, iar sursele regenerabile în creştere, nu pot asigura o producţie stabilă.
Acum două luni a fost şi prezentat un studiu amplu de fezabilitate, care a identificat cinci soluții tehnice de alternativă, pentru dezvoltarea capacităților de producere a energiei termice și electrice din cadrul Termoelectrica.
Potrivit studiului noile capacități de producere a energiei termice și electrice ale Termoelectrica ar urma să fie bazate pe turbine cu gaze și turbine cu abur în ciclu combinat, pe motoare cu ardere internă, în combinație cu valorificarea energetică a deșeurilor, pompe de căldură și cazane electrice, colectoare solare și acumulator pentru stocarea energiei termice.
Construirea unei noi centrale de cogenerare, cu ciclu combinat
„Dintre opțiunile propuse, soluția optimă recomandată este construirea unei noi centrale de cogenerare de înaltă eficiență, cu ciclu combinat, cu o capacitate electrică de circa 250 MW și termică – de circa 180 MW și care va înlocui Centrala Electrică cu Termoficare (CET) Sursa 1”, comunica Ministerul Energiei.
Potrivit Ministerului, centrala în configurațiile propuse ar putea funcționa și pe timp de vară pentru producerea energiei electrice la un randament electric de circa 55%, ceea ce va contribui semnificativ atât la asigurarea energiei din producere internă, dar și pentru echilibrare și integrarea energiei regenerabile.
De notat că capacităţile actuale de generare a Termoelectrica nu permit activitatea pe timp de vară, pentru că randamentul este de doar 20-25%, iar unul dintre componente este de bază este producerea de energie termică, care vara nu are cui fi livrată.
Estimările preliminare arată că, pentru construirea unei noi centrale şi modernizarea întregii infrastructuri a Termoelectrica, sunt necesare investiţii de câteva sute de milioane de euro, iar fondurile principale ar putea veni de la partenerii de dezvoltare, dar şi din bugetul ţării.
Termoelectrica este deţinută de stat şi asigură circa 80% din necesarul de energie termică şi aproximativ 15% din cel de energie electrică a Republicii Moldova, fără regiunea transnistreană.