main logo
992

Se caută un nou investitor pentru Portul Giurgiulești: Anunțul BERD

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), proprietarul Portului Internațional Liber Giurgiulești (PILG), lansează procedura de licitație pentru găsirea unui nou investitor pentru portul-cheie al Republicii Moldova.

Se caută un nou investitor pentru Portul Giurgiulești: Anunțul BERDFoto: Imagine simbol

Potrivit BERD, licitația internațională pentru principalul port maritim-fluvial al Republicii Moldova are loc în cadrul unui „proces structurat de fuziuni și achiziții (M&A), cu scopul de a identifica potențiali investitori strategici și financiari care pot sprijini în continuare dezvoltarea cu succes și pe termen lung a acestui activ strategic pentru Republica Moldova”, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Principalul port al Republicii Moldova

„Procesul de fuziuni și achiziții este în curs de desfășurare și se realizează în deplină coordonare cu Guvernul Republicii Moldova, inclusiv în ceea ce privește viitorul cadru comercial și juridic al portului, menit să faciliteze investițiile interne în concordanță cu cele mai bune practici și standarde internaționale din acest domeniu”, precizează BERD.

Instituția precizează că este consiliată în cadrul acestui proces de fuziuni și achiziții de către Raiffeisen Bank.

Portul este situat pe o scurtă porțiune de faleză la Dunăre din Republica Moldova și se învecinează atât cu România, cât și cu Ucraina. În calitate de principal port al Republicii Moldova, acesta gestionează peste 70% din comerțul de import și export realizat pe cale navigabilă în țară, asigurând lanțurile de aprovizionare ale Moldovei pentru multiple tipuri de mărfuri, aducând beneficii semnificative economiei moldovenești și jucând un rol esențial în creșterea sa viitoare. Rolul său strategic a crescut în regiune, iar portul este bine poziționat pentru a servi la reconstrucția viitoare a Ucrainei.

Cum BERD a ajuns proprietar la PILG

De notat că asupra activelor care formează capitalul social al Danube Logistics, operatorul PILG, încă în 2022, la solicitarea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), judecătorul de instrucție a impus sechestru în sumă ce depășește 150 de milioane de lei.

În plus, exista și sechestru pe 100% din cota din capitalul Danube Logistics SRL, impus de un executor judecătoresc în cadrul unui dosar civil.

Anterior, președinta Maia Sandu a susținut că până la soluționarea litigiului (dintre BERD, Danube Logistics şi Bemol Retail) nu poate fi vorba de vânzarea Portului Internațional Liber Giurgiulești de către BERD.

Amintim că, în 2004, Portul Internațional Liber Giurgiulești a fost dat în concesiune pentru 99 de ani grupului de companii Azpetrol deținut de Rafiq Aliyev, iar operator a fost desemnată compania Azertrans (parte din acest grup), care acum are denumirea de Danube Logistics SRL.

Ulterior, controlul asupra Danube Logistics și, respectiv, PILG a fost preluat printr-o schemă de Thomas Moser, care a fost până în mai 2021 beneficiar final al Danube Logistics, operator al PILG, administrată de el până în 2019. Totodată, acesta a fost condamnat în instanțele din Moldova, ca urmare a unor ilegalități.

BERD susține însă că în 2013 a acordat un nou împrumut și a devenit principalul beneficiar economic al operaționalizării portului. Pe data de 7 mai 2021,  BERD a achiziționat 100% din capitalul grupului de companii Danube Logistics (Danube Logistics Group), devenind unicul beneficiar efectiv al Danube Logistics SRL, operator al PILG.

Comunicatul BERD privind tranzacția din Cipru, oficial, a fost difuzat abia pe data de 19 mai 2021, banca anunțând că prin această mutare „va încerca să atragă investitori internaționali pentru a sprijini și dezvolta în continuare portul”, fără a dezvălui valoarea tranzacției.

O anchetă Mold-Street.com, efectuată în baza documentelor publicate pe o pagină web, arată modul în care unele persoane ar fi contribuit la această tranzacție.

De atunci BERD caută o soluție pentru a transfera controlul portului unui potențial investitor, iar printre doritori au figurat companii din Ucraina, România, Turcia, Bulgaria, Polonia, Țările de Jos etc.

Grup de lucru în frunte cu ministrul Andrei Spînu

De notat că Guvernul Recean a creat, încă la finele lunii august 2024, un grup de lucru în frunte cu Andrei Spînu, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, cu scopul de a identifica soluții pentru a renegocia Acordul de Investiții «Cu privire la Portul Internațional Liber Giurgiulești», document semnat de Guvern acum 20 de ani cu grupul Azepetrol (Bemol). Cu ce s-a finalizat activitatea grupului nu este clar, pentru că nici MIDR și nici Guvernul nu a oferit informații, iar apoi Andrei Spînu și-a dat demisia.

Portul Internațional Liber Giurgiulești este unicul port din Republica Moldova accesibil pentru navele maritime, situat la km 133,8 al fluviului Dunărea, în sudul țării, fiind mărginit de România și Ucraina.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării