Schimbare radicală: Cel mai mare producător și exportator de ulei s-a transformat în cel mai mare importator
În primele patru luni ale acestui an, exporturile de ulei vegetal din Republica Moldova au constituit ceva mai mult de 10.000 de tone, ceea ce este de circa cinci ori mai puțin decât în aceeași perioadă din 2024, potrivit unei analize realizate de directorul executiv al Asociației Agrocereale, Iurie Rija.

Potrivit analizei, cu un volum de 5.718 tone, Olanda a fost principala destinație de export pentru uleiul moldovenesc în primele patru luni din acest an. În anii anteriori, volumele cele mai mari erau livrate în mod tradițional către piețe precum România, Egipt sau Spania. Pe locul al doilea se află Italia, cu un volum de 3.615 tone, o destinație care a mai figurat anterior în topul partenerilor comerciali ai Moldovei, în special în anii 2020 și 2022, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.
În schimb, România, lider absolut al anului 2023 cu aproape 190.000 de tone de ulei vegetal importate, a recepționat doar 988 de tone. Situația este similară cu cea a Egiptului, care în 2024 a importat peste 21.000 de tone, iar în 2025 nu apare cu nicio livrare raportată până în luna mai.
Analiza atestă și o altă schimbare majoră în primele patru luni din 2025.
Din topul exportatorilor a dispărut cel mai mare producător și exportator de ulei vegetal - Floarea-Soarelui din Bălți, dar și unul dintre cei mai mari traderi - Agrofloris-Nord, ambele companii fiind parte a grupului Trans-Oil, controlat de Vaja Jhashi.
Pe primul loc cu o cotă mai mare de 85% în clasamentul exportatorilor de ulei vegetal în 2025 se află acum compania Global Farming Internațional SRL, gestionată de Ion Echim, soțul fostei viceguvernatoare a Băncii Naționale, Emma Tăbârță.
Global Farming Internațional este specializată în creșterea culturilor agricole și gestionează suprafețe agricole de câteva mii de hectare. Deținută oficial de grupul Sungrain din Cipru, compania la fel este considerată afiliată familiei lui Vaja Jhashi.
O altă analiză a datelor vamale efectuată de Iurie Rija denotă că cel mai mare producător și exportator de ulei vegetal, Floarea-Soarelui din Bălți, a devenit în primele patru luni din acest an cel mai mare importator de acest produs alimentar cu un volum de 1.152 de tone, adică o cotă de 20%. Anul trecut, lider la importul de ulei vegetal a fost grupul Sheriff din regiunea transnistreană.
Iurie Rija califică decizia Floarea-Soarelui din Bălți de a recurge la import drept una justificată economic în condițiile în care materia primă este scumpă, iar pornirea fabricii pentru câteva zile pentru a procesa o cantitate mică de semințe nu este rentabilă. „Astfel, importul punctual a fost o soluție de urgență pentru acoperirea unor contracte comerciale, nu o strategie pe termen lung”, afirmă expertul.
De notat că 85% din importul de ulei în primele patru luni din 2025 provine din Ucraina, iar 8% - din Rusia.