Scheme cu miezul de nucă din Moldova: Cine deține jumătate din întreaga piață
După ce o comisie guvernamentală a eșuat în a investiga și a face ordine pe piața colectării și exportului de nuci și miez de nucă, intervine Comisia economie, buget şi finanţe din Parlament.
În cadrul unei conferințe de presă, deputatul Igor Munteanu menționează că Comisia Economie, Buget și Finanțe pe care o conduce a realizat propria investigație, care a descoperit un șir de grave încălcări a legislației și anume: "acțiuni concertate ale structurilor de stat, scheme frauduloase, falsuri, contrabandă, evaziune fiscală și distrugerea concurenței pe piața exportatorilor de nuci în urma implicării guvernului Filip", transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.
Taxe neoficiale de 10.000 de dolari per camion
Potrivit lui Munteanu, începând cu anul 2016, un grup de exportatori de nuci ar fi constituit un soi de cartel pe piață dictând prețurile de achiziție. În consecință acestea au scăzut semnificativ, iar cei mai afectaţi ar fi fost producătorii, mulţi dintre care au renunţat la plantarea de noi livezi de nuci.
Cu probleme s-au confruntat şi mulţi exportatori de nuci şi miez de nucă, ei fiind obiectul unor controale şi anchete desfăşurată de Fisc, Vamă, CNA, poliţie etc, care a dus la apariţia unor blocaje în export.
"Atunci când exportatorii de nuci s-au confruntat cu această situație de criză (2017) au apărut imediat ”facilitatorii”, cei care se obligau să rezolve problemele apărute contra unei sume de bani. Astfel, Comisia CEB a primit confirmări despre existența unor persoane și structuri care cereau neoficial 10.000 dolari pentru camion (cu miez de nucă n.r.), cash, sau 0.5 cenți la un kilogram de miez de nucă exportat. Piața a fost lovită cu brutalitate de aceste taxe neoficiale, și de lipsa de previzibilitate pentru dezvoltarea afacerilor în domeniul miezului de nucă. Prețul de achiziționarea miezului de nucă a căzut de la 120-140 lei pentru un kilogram la 30-50 lei pentru un kilogram. Exporturile au căzut în 2017 cu 35% față de volumul înregistrat în 2014", se arată într-un comunicat de presă al Comisiei parlamentare.
Cifre aberante
În comunicatul Comisiei sunt însă vehiculate şi cifre departe de realitate. De exemplu: "În 2016, exporturile (de nuci şi miez de nucă n.r.) din RM au scăzut abrupt față de 2014/2015 cu cca 35% sau cu 110 mln euro, iar prețurile de achiziție s-au prăbușit cu 50%".
În condiţiile în care exporturile anuale de nucă şi miez de nucă se ridică la circa 100-120 milioane de dolari, o scădere cu 110 milioane de euro, ar însemna sistarea completă a exporturilor.
Au găsit şi vinovatul
În cadrul conferinţei de presă, Igor Munteanu a susţinut chiar că în spatele acestei scheme ar sta compania Monicol, care aparţine cuscrului fostului premier Pavel Filip şi care și-a triplat exporturile într-un singur an, de la 1.200 de tone la 3.800 de tone.
„Analiza pe care noi am făcut-o în cadrul comisiei arată că companiile în fruntea cărora stau rude ale prim-ministrului Filip au avut de câştigat în urma acestei crize din 2016”, a declarat Igor Munteanu.
Potrivit lui, în condiţiile în care actualul guvern nu mai restrânge activitatea economică pentru produsul miezului de nucă, exportatorii ar trebui să revină la preţul real al miezului de nuci.
”În aceste condiții, cred că este timpul ca și companiile să facă un pas decisiv și să revină la prețul de achiziție din 2016, dinaintea crizei. Altminteri, am putea considera că aceste companii vor să mențină un preț extrem de mic printr-o înțelegere de cartel, ceea ce ar putea justifica intervenția Consiliului Concurenței pe acest domeniu, pe care noi ar trebui să-l ferim de orice intervenții abuzive. Exportatorii de nuci nu mai au de ce să se teamă și ar trebui să revină la prețurile corecte", a declarat Munteanu.
Totodată el a recomandat exportatorilor de nuci să revină la practica normală de achiziții permise de lege, folosirea unui preț just pentru ca producătorii de nuci să nu-și mai taie plantațiile din disperare și lipsă de garanții privind roada din acest an, 2019.
În plus a cerut şi tuturor organelor de control să curme orice fel de abuzuri ale grupurilor care se ocupau cu impozitarea neoficială, din numele partidului (PD) și a clientelei sale politico-oligarhice.
Fostul premier Pavel Filip a respins toate acuzaţiile care i se aduc, calificându-le drept simple speculaţii.
„A fost creată o comisie la ministerul Agriculturii. N-a găsit nimic, aşa că s-a apucat Guvernul de lucru. Pentru că n-au găsit nimic, din nou, investigaţiile s-au mutat la Parlament. Şi asta pentru ca deputaţii să poată declara orice, fără să poarte răspundere. Cu milă am privit acest briefing, ai cărui autori s-au sfiit să-mi pronunţe clar numele, pentru că ştiu şi ei că nu sunt vinovat cu nimic” a scris Pavel Filip pe pagina sa de facebook.
Anterior, şi prim-ministrul Maia Sandu a dispus crearea unei comisii interguvernamentale care să examineze problema monopolului la exportul de nuci.
Aceasta şi-a început lucrul în iulie 2019, dar de atunci nu s-a mai auzit nimic despre ea.
În 2019 preţul a scăzut cu circa 50%
Menționăm că în primul trimestru al acestui an exportul de nuci și alune s-a diminuat cu 28,4%, arată datele statistice Băncii Naționale a Moldovei.
O explicație a acestei evoluții este scăderea semnificativă a prețului de export, declarat în vamă. Astfel dacă în septembrie 2018 prețul unui kilogram de miez de nucă constituia peste 121 de lei, apoi în octombrie-decembrie 2018 aproximativ 80 de lei, iar în martie 2019 - doar 70,5 lei.
Altfel spus prețul de export al miezului a scăzut cu aproape 40%. Ținând cont de deprecierea cu peste 5% a leului față de dolar sau euro, apoi prețul mediu s-a diminuat cu aproape 50%.
Prețul nucilor a scăzut chiar mai abrupt: de la 71,6 lei pentru un kilogram în septembrie 2018, la 44 lei în octombrie, până la doar 14-15 lei în lunile noiembrie 2018 și martie 2019. Anterior exportatorii și producătorii au acuzat Vama că ar crea bariere "artificiale" la bariere la exportul nucilor și derivatele acestora.
Cine deține jumătate din piață
Datele oficiale relevă cel mai mare exportator de nuci și miez de nucă, care a ajuns să dețină aproape jumătate din piață (circa 46%) este firma Maestro Nut SRL, cu venituri anuale de circa jumătate de miliard de lei și care este deținută prin intermediul a două companii, de omul de afaceri Rahmo Terek. Acesta a fost acuzat în repetate rânduri de comiterea unor ilegalități.
Compania Maestro Nut este urmată la mare distanță de companiile Prometeu ST SA (Tudor Slănină) - cu 14% și Monicol SRL (deținută de Dumitru Vicol, cuscrul fostului premier Pavel Filip) - cu 12%.
Directorul companiei Monicol a declarat anterior că în activitatea sa, nu a avut nicio tangență cu Pavel Filip și cu Partidul Democrat. Totodată mai multe asociaţii de business au criticat atacurile la adresa acestuia.