main logo
729

Scandal pe piaţa energiei: ANRE amenință cu sancţiuni zeci de companii

Problemele legate de echilibrarea sistemului electroenergetic în vederea acoperirii complete a cererii de curent electric, atunci când consumul depășește volumele planificate și confirmate, așa și nu au fost eliminate.

Scandal pe piaţa energiei: ANRE amenință cu sancţiuni zeci de companii

În consecință, Consiliul de Administrație al Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a decis "obligarea repetată a participanților la piața de energie electrică de a semna contracte de echilibrare, în scopul asigurării respectării de către participanții la piața de energie electrică a prevederilor Legii cu privire la energia electrică și ale actelor normative de reglementare aprobate de ANRE, și neadmiterea tergiversării în continuare a semnării contractelor ce se impun întru asumarea responsabilităților pentru dezechilibrele create pe piața energiei", transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Totodată, ANRE avertizează că, în cazul în care până la finele lunii iulie 2021 nu vor fi îndeplinite acțiunile prevăzute în hotărârea respectivă, Agenția va demara procedurile de sancționare a titularilor de licențe conform legislației în vigoare.

Contractele urmează a fi semnate cu întreprinderea de stat Moldelectrica, operatorul de sistem. 

Potrivit Legii cu privire la energia electrică, sancţiunile pot fi în mărime de la 1% la 5% din cifra de afaceri anuală a titularilor de licență.

ANRE nu menţionează despre cine este vorba, dar potrivit unor surse, e vorba de 47 de titulari de licenţe, inclusiv mari companii: de la Centrala Termoelectrică Moldovenească de la Cuciurgan (Молдавская ГРЭС), deţinută de gigantul rus Inter RAO EES, la Termoelectrica din Chişinău, CET-Nord şi Nodul Hidroenergetic Costeşti, aflate în proprietatea statului.

Societatea Termoelectrica a anunţat deja că va semna contractul de echilibrare cu Moldelectrica.

"Termoelectrica S.A. este o instituție reglementată ce respectă legislația în vigoare. Reieșind din cele expuse, Termoelectrica S.A. a inițiat procedura de semnare a contractului de echilibrare cu operatorul sistemului de distribuție a energiei electrice, așa cum prevede Hotărârea ANRE", potrivit unui răspuns pentru Mold-Street.com.

În listă apar numeroase firme mici, inclusiv Irarom SRL, care aparține fratelui fostului şef al Procuraturii Anticorupţie, dar şi Primăria comunei Chişcăreni şi o mănăstire.

Amintim că, după licitaţiile din martie 2021 de achiziţie a energiei electrice, pe piaţă s-a creat o situaţie de criză legată de energia electrică necesară pentru echilibrarea sistemului electroenergetic în vederea acoperirii complete a cererii de curent electric, atunci când consumul depășește volumele planificate și confirmate.

De regulă, această energie este mai scumpă, cu 20-40%, iar uneori chiar și mai mult.

Pe 21 iunie 2021, Consiliul de Administrație al ANRE a aprobat o Hotărâre cu privire la punerea în aplicare a măsurilor provizorii necesare pentru organizarea și funcționarea pieței energiei electrice, care reprezintă un set de măsuri tranzitorii spre aplicarea regulilor pieței energiei electrice.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării