main logo
787

Șase premieri și 11 ajustări: Cum s-au indexat pensiile în ultimii 10 ani

În fiecare an, în luna aprilie, tradițional se indexează pensiile și prestațiile sociale. Indiferent de culoarea politică, partidele politice aflate la guvernare au folosit această măsură legislativă drept motiv de reușită publică.

Șase premieri și 11 ajustări: Cum s-au indexat pensiile în ultimii aniFoto: Imagine simbol

În acest context, Ziarul de Gardă a analizat mecanismul creșterii prestațiilor sociale din ultimii 10 ani și oferă un grafic-radiografie a „grijii guvernanților față de popor”, transmite Știri.md.

Astfel, în aprilie 2015, cabinetul de miniștri era condus de către Valeriu Streleț. În baza răspunsului oferit de către reprezentanții Ministerului Muncii și Protecției Sociale, acesta a indexat pensiile cu 7,95%. Streleț a fost învestit în funcție de către Alianța pentru Integrare Europeană III, compusă din PLDM, PDM și PL.  

În 2016, coeficientul de indexare a constituit 10,1%, în fruntea Guvernului, aflându-se Pavel Filip, țara fiind condusă de o alianță formată în jurul PDM (Candidatura lui Pavel Filip a fost votat de către fracțiunea PD, formată din 20 de deputați, fracțiunea PL, formată din 13 deputați, 14 transfugi din PCRM, care formaseră platforma parlamentară „Social-Democrată, opt deputați PLDM și doi parlamentari care plecaseră din PLDM).

În 2017, același cabinet de miniștri a indexat pensiile cu 6,8%. Un an mai târziu (2018), coeficientul de indexare a constituit 6,6%. 

O descreștere a fost înregistrată și în anul următor. În 2019, cabinetul Filip a indexat pensiile cu 5,3%, la guvernare fiind – PDM.

În 2020, în fruntea Guvernului se afla economistul Ion Chicu. Acesta a fost învestit în funcție de PSRM și PDM. În acel an, coeficientul de indexare a constituit 4,83%. 

Citește mai departe pe zdg.md.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării