main logo
2344

Sandu dezvăluie cum notarul lui Plahotniuc a luat 400.000 de lei

Proiectul de construcţie a complexului cultural-sportiv multifuncţional "Arena Chişinău" a fost gândit pentru a realiza o schemă de preluare de către anumite persoane a terenului public, consideră prim-ministrul Maia Sandu.

Sandu dezvăluie cum notarul lui Plahotniuc a luat 400.000 de lei

Potrivit agenţiei Infotag, miercuri, la şedinţa Guvernului, ea a menţionat că a fost efectuată o analiză a proiectului, care a depistat un şir de probleme ce trezesc suspiciuni de escrocherie, transmite Știri.md.

"Nu este clar cum s-a făcut estimarea costului proiectului, pentru că nu s-a găsit niciun proiect justificativ. Se pare că suma de 44 mil. de euro s-a luat din pod. Pe parcurs s-au schimbat lucrurile, iar costurile sunt de 44,5 mil. de euro. Nu este exclus că costurile reale să fie mai mici", a spus Sandu.

Ea a menţionat că nu este clar de ce s-a alocat 69 de hectare de teren pentru acest proiect, în cazul în care construcţia ocupă doar 10 hectare.

"Din cauza că în cost nu a fost inclusă schimbarea destinaţiei terenului, statul a pierdut 90 mil. lei (4,5 mil. euro). Însă statul a plătit taxa notarială de 400.000 de lei, care a mers la notarul personal al lui Vlad Plahotniuc (fostul lider al PDM - "I."), Olga Bondarenco", a spus premierul.

Ea a menţionat şi alte momente suspecte, printre care semnarea contractului la 24 august 2018 - în ziua publicării în "Monitorul Oficial" a legii care permitea semnarea acestui contract.

"Sincronizarea acestor operaţiuni, care au avut loc la o diferenţă de câteva minute, este suspectă. Mai mult, amendamentul care a permis semnarea contractului a fost propus de deputatul PDM, Vladimir Andronachi, despre care am auzit în alte tranzacţii dubioase cu participarea banilor publici. Aceeaşi lege stabileşte că obiectul poate fi transmis partenerului privat în contul datoriei", a spus Sandu.

Premierul a solicitat Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării să facă un demers la Ministerul Finanţelor şi Ministerul Economiei şi Infrastructurii pentru a efectua un audit financiar al proiectului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării