Salariile cadrelor medicale din Moldova, majorate cu 15% din 1 ianuarie
De la 1 ianuarie 2025 a intrat în vigoare majorarea cu 15% a salariilor lucrătorilor din sistemul medical public. Majorările variază între 700 și 3.000 de lei, în funcție de specialitate, vechime și nivelul studiilor. Medicii, asistenții medicali și infirmierele vor beneficia de salarii mai mari, iar cheltuielile pentru salariile personalului medical vor ajunge la 1,34 miliarde de lei anual.
De exemplu, un medic de familie cu o vechime între 10 și 20 de ani va primi cu 2.300 de lei mai mult, ajungând la un salariu lunar de 18.170 de lei. Medicii de pe ambulanțe, cu o experiență de peste 10 ani, vor ridica lunar 14.790 de lei, cu 1.930 de lei mai mult decât anterior. De asemenea, medicii specializați în domenii precum chirurgia, anestezia sau terapie intensivă vor primi cu 2.300 de lei mai mult, ajungând la un salariu de 17.810 lei, transmite Știri.md cu referire la IPN.
Majorările salariale vizează, de asemenea, și personalul auxiliar din spitale. Asistenții medicali cu experiență de peste 10 ani vor câștiga 10.750 de lei pe lună, cu o creștere de 1.400 de lei față de anul precedent. Infirmierele vor primi o creștere de 900 de lei, ajungând la un salariu de 5.750 de lei.
Creșterile salariale se aplică și pentru angajații din serviciile de ambulanță și pentru personalul care lucrează în condiții de risc sau în ture de noapte. De exemplu, medicii de pe ambulanță vor beneficia de 140 de lei în plus pentru fiecare tură de noapte lucrată, ajungând astfel la un spor de 1.060 de lei pentru o tură de noapte. În aceeași situație, anesteziștii și reanimatologii din spitale vor primi un supliment de 1.320 de lei pentru garda de noapte, cu o creștere de 170 de lei față de anul trecut.
Aceste majorări salariale sunt susținute de un buget al fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru 2025, aprobat în Parlament, care prevede venituri și cheltuieli de aproximativ 17,39 miliarde de lei, o creștere de 12,8% față de anul anterior. Conform Ministerului Sănătății, fondurile vor fi direcționate și pentru îmbunătățirea accesului la servicii medicale și compensarea unor medicamente, dispozitive medicale și servicii de îngrijire paliativă.
În acest context, Ministerul Sănătății a subliniat că „majorarea salariilor personalului medical este esențială pentru a sprijini sistemul de sănătate și a asigura un serviciu de calitate pentru toți cetățenii”. Aceste creșteri salariale sunt, de asemenea, parte dintr-un proiect mai amplu, care urmărește îmbunătățirea condițiilor de muncă și atragerea de profesioniști în domeniul sanitar, care în ultimii ani a resimțit o scădere a numărului de lucrători din cauza salariilor mici și a condițiilor de muncă dificile”, explică ministerul Sănătății.
De asemenea, de la 1 ianuarie 2025, angajații instituțiilor subordonate Ministerului Sănătății - Agenția Națională pentru Sănătate Publică și Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale - vor beneficia de o majorare salarială de 10%.
În total, pentru lefurile lucrătorilor din sistemul sanitar public, Ministerul Sănătății estimează aproximativ 1,343 miliarde de lei anual. Aceste fonduri vor fi utilizate nu doar pentru salarii, ci și pentru calitatea serviciilor medicale oferite populației.