S-a aflat cine a sabotat finanțarea de la bugetul de stat a CFM
Calea Ferată din Moldova (CFM) va beneficia, în premieră, de sprijin financiar de la stat pentru întreținerea și modernizarea infrastructurii, promite Guvernul Recean. Valoarea acesteia este estimată la circa 400 de milioane de lei pe an, dar în bugetul de stat pentru 2025 nu sunt prevăzuți în acest scop.

Alocarea banilor este prevăzută în Contractul multianual pentru administrarea infrastructurii feroviare ce urmează a fi semnat cu CFM. Guvernul susține că astfel „îmbunătățește gestionarea infrastructurii feroviare și instituie un mecanism stabil de cofinanțare bugetară a lucrărilor de întreținere și modernizare a rețelei feroviare din Republica Moldova”, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.
Promisiuni de 400 de milioane de lei pe an
Potrivit documentului, sunt prevăzute alocări anuale de la bugetul de stat pentru lucrări de reparație, întreținere și dezvoltare a infrastructurii feroviare. Suma exactă va fi stabilită la momentul semnării documentului, susține Executivul.
În document este însă indicată suma estimată - 400 de milioane de lei pe an, iar contractul va avea o durată între trei și cinci ani și va include mecanisme clare de monitorizare a lucrărilor realizate, astfel încât banii publici să fie folosiți cu responsabilitate.
„Implementarea Contractului multianual va asigura condițiile necesare pentru creșterea siguranței și vitezei trenurilor, sporirea competitivității transportului feroviar, precum și reducerea uzurii drumurilor, prin transferul traficului de mărfuri de la camioane la trenuri”, afirmă Executivul.
De notat că acest mecanism este prevăzut în Planul de acțiuni privind implementarea Concepției pentru restructurarea sectorului feroviar și a ÎS Calea Ferată din Moldova, aprobat în 2017 de Guvernul Filip.
În nota la proiectul de Contract se menționează că, pe parcursul anilor 2018-2024, ministerul responsabil de ramura transporturilor a prezentat Ministerului Finanțelor propuneri pentru includerea cheltuielilor privind contractul pentru administrarea infrastructurii feroviare în cadrul bugetar pe termen mediu. În 2020 s-au solicitat 150 de milioane de lei, în 2021 - 150 de milioane de lei, în 2022 - deja 250 de milioane de lei, iar în 2023 și 2024 - deja câte 400 de milioane de lei.
În anul 2025, pentru Contractul multianual pentru administrarea infrastructurii au fost solicitați 400 de milioane de lei pentru 2026, 400 de milioane de lei pentru 2027 și 400 de milioane de lei pentru 2028, susține Ministerul Infrastructurii.
Cine sau ce a blocat alocarea banilor
Din document rezultă că nici într-un an Ministerul Finanțelor nu a dat curs cererii Ministerului Infrastructurii privind planificarea mijloacelor respective în cadrul bugetar pe termin mediu.
Mai mult, pe parcursul anilor 2018-2019, la fel au fost propuneri cu referire la planificarea mijloacelor evocate, care au fost respinse.
Potrivit notei la documentul aprobat de Guvern, în ianuarie 2025, Ministerul Finanțelor la fel ar fi dat aviz negativ la solicitarea MIDR privind Contractul multianual, invocând faptul că „aprobarea Contractului propus spre examinare implică mijloace financiare considerabile pe o perioadă de cinci ani, fără a fi planificate în cadrul bugetar pe termin mediu 2025-2027, sau conform Legii bugetului de stat pentru anul 2025”.
În opinia Ministerului Finanțelor, semnarea contractului pentru o perioadă de cinci ani „creează incertitudine în raport cu procesul de planificare bugetară care se estimează anual pentru trei ani bugetari consecutivi” și are cu impact semnificativ asupra bugetului.
„Prin urmare, proiectul de hotărâre nu respectă prevederile art. 131 alin. (6) din Constituția Republicii Moldova, potrivit cărora nicio cheltuială bugetară nu poate fi aprobată fără stabilirea sursei de finanțare”, susținea Ministerul Finanțelor.
De notat că în Legea bugetului de stat pentru anul 2025 nu au fost prevăzute cheltuieli pentru contractul multianual pentru întreținerea infrastructurii feroviare. Aşa că, în lipsa mijloacelor financiare planificate în bugetul de stat, precum și fără a fi reorganizată Calea Ferată din Moldova, este puţin probabil ca întreprinderea să primească bani de la bugetul de stat.
În consecință, MIDR va putea încheia Contractul doar după ce vor fi stabilite limitele alocațiilor bugetare în Legea anuală bugetară și doar după ce va fi aprobată Decizia prim-ministrului Republicii Moldova privind permiterea încheierii Contractului evocat și împuternicirea responsabilelor în numele Guvernului.