main logo
2765

Rusia își întărește poziția de principală sursă de transferuri bănești în Moldova

Tendința de creștere semnificativă a transferurilor bănești din Rusia în Republica Moldova, atestată în trimestrul II al acestui an, s-a accentuat în trimestrul III din 2022, arată datele Băncii Naționale a Moldovei.

Rusia își întărește poziția de principală sursă de transferuri băneștiFoto: Veridica/Imagine simbol

Astfel, dacă în trimestrul I al acestui an, persoanele fizice din Republica Moldova au primit prin intermediul băncilor transferuri de mijloace bănești din Rusia în valoare de doar 27,2 milioane de dolari, apoi în trimestrul II, volumul transferurilor de bani din Rusia a crescut brusc de aproape patru ori față de primele trei luni ale acestui an, ajungând la 107,2 milioane de dolari, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Aproape 28% din transferuri provin din Rusia

Creșterea a continuat și în trimestrul III al anului 2022, când volumul transferurilor a crescut de 2,8 ori faţă de aceeași perioadă din 2021, urcând la 141,79 milioane de dolari.

Astfel, cota Rusiei în totalul transferurilor bănești de peste hotare a ajuns la 27,8%, față de 7,3% în primul trimestru din 2022 și de 11,5% în aceeași perioadă a anului trecut.

BNM nu oferă o explicație acestui fenomen, dar el ar putea avea legătură directă cu războiul din Ucraina, care a dus la blocarea circulației transporturilor.

Menționăm că fenomenul creșterii semnificative a transferurilor bănești din Rusia a fost foarte accentuat în Georgia și Armenia, dar și în statele din Asia Centrală.

În plus, o mare parte din locuitorii din regiunea transnistreană își primesc banii din Rusia prin intermediul băncilor de la Chișinău.

Datele BNM relevă că, în total, în trimestrul III din 2022, persoanelor fizice din Republica Moldova, prin intermediul băncilor, le-au fost transferate din străinătate mijloace bănești în valoare de 510,59 milioane de dolari, în creștere cu 16,2% comparativ cu trimestrul III 2021.

Din acestea, prin intermediul sistemelor de remitere de bani – 410,82 milioane de dolari, în bază brută. Transferurile de mijloace bănești din străinătate efectuate în favoarea persoanelor fizice în bază netă au constituit 491,43 milioane de dolari.

Din punctul de vedere al provenienței geografice a transferurilor în favoarea persoanelor fizice, cele din UE au fost în descreștere cu 2,8%, comparativ cu trimestrul III 2021, și au avut o pondere de 42%.

În același timp, transferurile din CSI s-au majorat de 2,6 ori comparativ cu trimestrul III 2021, revenindu-le o pondere de 28,5%.

Transferurile din alte țări au constituit 29,5% din total, micșorându-se cu 7,6% comparativ cu trimestrul III 2021.

Ca urmare a creșterii semnificative a volumului transferurilor, Rusia a detronat Israelul din poziția de lider în topul statelor de unde vin cei mai mulți bani, această țară având o cotă de 12,7%, după care urmează Germania cu 11,1%, Italia cu 9,5% și SUA cu 7,9%.

Ce sunt transferurile

Banca Națională precizează că totalurile includ atât transferurile internaționale prin sisteme de remitere de bani (SRB), cât și alte transferuri bancare internaționale în favoarea persoanelor fizice (cu excepția transferurilor aferente activităților antreprenoriale și celor cu caracter investițional). În totaluri sunt incluse și transferurile bancare interne de la nerezidenți (reprezentanțele organizațiilor internaționale sau ale agenților economici străini, ambasade, consulate, reprezentanțe guvernamentale) către persoane fizice rezidente.

Cât despre transferurile nete, includ datele în bază netă doar pentru transferurile prin SRB, conform clearingului dintre sistem și banca licențiată (soldul dintre intrări și ieșiri). Datele pe SRB reflectă sumele efective, transferate de la sistem la banca licențiată. Transferurile bancare ale persoanelor fizice, altele decât cele prin SRB, sunt reflectate în bază brută. 

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării