Rolul diasporei în economia țării: Miliarde de dolari, transferate anual
R. Moldova este una dintre puținele țări în care cetățenii din diaspora au o contribuție semnificativă la PIB, mai mare decât cea a celor care lucrează oficial în țară. Potrivit expertului în politici economice, Veaceslav Ioniță, transferurile de bani trimise acasă de moldovenii care muncesc peste hotare sunt esențiale pentru economia națională, reprezentând 15%-22% din Bugetul Public Național.
În cadrul unei analize economice, expertul a explicat că timp de 15 ani, transferurile de peste hotare au fost mai mari decât salariale plătite acasă, iar timp de 10 ani, banii trimiși acasă de către moldovenii care au muncit peste hotare au fost mai mari decât exporturile moldovenești, transmite Știri.md.
Analizând volumul transferurilor nete de valută în favoarea persoanelor fizice, expertul a constatat că în 2000 acesta a fost de 153 de milioane de dolari, în 2008 – 1,66 miliarde de dolari; 2009 – 1,18 miliarde de dolari; 2014 – 1,61 miliarde de dolari; 2015 – 1,12 miliarde de dolari; 2016 – 1,07 miliarde de dolari; 2017 – 1,20 miliarde de dolari; 2019 – 1,22 miliarde de dolari; 2020 – 1,48 miliarde de dolari; 2022 – 1,74 miliarde de dolari; 2023 – 1,62 miliarde de dolari; iar în 2024, trimestrul III, în valoare anuală – 1,60 miliarde de dolari.
În acest sens, Veaceslav Ioniță a spus că un factor semnificativ în creșterea fluxurilor financiare este reprezentat de refugiații ucraineni care aduc valută în țară, dar și de exporturile nedeclarate de produse agricole, mașinile cumpărate de moldoveni din străinătate și cheltuielile de vacanță în afaceri.
Ioniță subliniază că acești factori contribuie semnificativ la circulația monetară, ajutând astfel economia, iar diaspora moldovenească rămâne un „prieten fidel” al economiei țării.
Economistul susține că sunt cinci factori care reflectă situația transferurilor de peste hotare. Primii doi dintre aceștia influențează în scădere indicatorul de transferuri ale cetățenilor, iar ceilalți trei – în creștere.
Valuta adusă în Republica Moldova de către refugiații ucraineni
„În 2023 și 2024 avem o creștere bruscă a valutei. Oficial banii în valută scad, dar neoficial cresc. Aici este fenomenul refugiaților din Ucraina, care aduc valută în Moldova. Estimările mele arată că acești oameni cheltuie în prezent în Republica Moldova 500 mln/dolari anual. Noi nu-i vedem în transferuri ale persoanelor fizice, deoarece sunt aduși în numerar în țară. Circa 1 mlrd/dolari, aduși în 2023 și 2024 de către ucraineni trebuie să scoatem din circuit deoarece nu sunt ai diasporei moldovenești, dar ai ucrainenilor care îi cheltuie la noi”, a spus economistul.
Exporturile nedeclarate ale producției agricole și introducerea valutei în țară ca persoană fizică
„Multă producție agricolă pleacă din Republica Moldova în anumite țări la o valoare mai mică, iar banii din aceste exporturi sunt aduși în țară de către persoane fizice, fie transfer, fie personal. Aceștia bani îi găsim pe piața valutară, dar ei sunt rezultatul unei activități desfășurată în Republica Moldova, dar nu al celor care muncesc peste hotare. Însă, această sumă nu este foarte mare”, a declarat Veaceslav Ioniță.
Procurările de automobile de peste hotare
„Din 2000 și până în prezent, timp de 25 de ani, în Republica Moldova s-au importat 606,2 mii de mașini. Doar în ultimii cinci ani – 189,7 mii. O parte dintre ele, circa 15% au fost importate noi, prin transferuri bancare și plăți oficiale. Restul, de cel puțin 3 mlrd și jumătate de dolari, moldovenii i-au pus în buzunar ca persoane fizice, i-au scos din țară, au procurat mașină peste hotare și au revenit acasă”, potrivit expertului.
Odihna peste hotare a moldovenilor
„În perioada 2000/2004, circa 249 de mii de moldovenii s-au odihnit undeva peste hotare, cumpărând pachete turistice de la agenții de turism. Între 2010/2014 – 738 de mii. Între 2020/2024 – 1 milion și 400 de mii de moldoveni. Doar în acest an, peste 400 de mii vor merge la odihnă peste hotare, prin intermediul unei agenții de turism. La ei se mai adaugă, un milion, care vor merge doar în 2024 la odihnă sau vizită peste hotare pe cont propriu. Acești oameni, care merg pe cont propriu, minimum cheltuie 100 de dolari de persoană. Și prin această metodă banii sunt scoși din țară, după ce cineva ia adus în țară”, afirmă expertul.
Procurări de bunuri peste hotare de către persoane fizice și introducerea lor fără declarația vamală, inclusiv în limita legii
„Pe lângă faptul că moldovenii cumpără mașini și scot bani din țară, pe lângă faptul că ei merg la odihnă și, la fel, scot bani din țară, moldovenii mai fac procurări de buni, deseori de valoare mică, peste hotare, și așa tot scot banii din țară și îi aduc înapoi în bunuri”, explică economistul.