Rezervele valutare ale R. Moldova au scăzut sub cinci miliarde de euro
În luna aprilie 2025, activele oficiale de rezervă ale Republicii Moldova au înregistrat o scădere cu circa 121 de milioane de euro, arată datele Băncii Naționale a Moldovei (BNM).

În consecinţă, la 30 aprilie 2025, activele oficiale de rezervă au constituit mai puţin de 4,93 miliarde de euro – cel mai mic nivel de la finele lunii iunie 2024, în comparație cu 31 martie 2025, când acestea au însumat peste 5,05 miliarde de euro, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.
Potrivit BNM, diminuarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de:
- deprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu euro – 123,15 milioane de euro;
- plățile aferente serviciului datoriei publice externe a Republicii Moldova – 50,23 milioane de euro;
- plățile Ministerului Finanțelor al Republicii Moldova – 5,83 milioane de euro;
- ieșirile nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate – 3,52 milioane de euro.
Totodată, pe parcursul perioadei de raportare, majorarea activelor oficiale de rezervă a fost determinată de:
- încasările în favoarea Ministerului Finanțelor – 38,49 milioane de euro, dintre care suport bugetar în formă de grant acordat de Comisia Europeană, tranșa nr. I pentru reforma sectorială – 30 de milioane de euro şi înregistrarea creditelor pentru proiecte investiționale – 8,44 milioane de euro;
- veniturile din gestionarea rezervelor valutare – 13,50 milioane de euro;
- reevaluarea valorilor mobiliare menținute în portofoliul de investiții – 4,48 milioane de euro;
- intrările nete în conturile Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă – 2,14 milioane de euro;
- rezultatul net al operațiunilor de tip swap valutar pe piața valutară internă – 0,17 milioane de euro;
- alte intrări nete – 2,78 milioane de euro.
De notat că, de la 1 ianuarie 2025, Banca Naţională a trecut la utilizarea monedei unice europene în calcularea rezervelor valutare, renunţând la dolarul american.
Astfel, datele BNM arată că, în primele patru luni ale acestui an, rezervele valutare au scăzut cu 317,77 milioane de euro, în special ca urmare a deprecierii cursului de schimb a dolarului (valuta principală de până acum în rezerve) în raport cu euro.
În acelaşi timp, anul trecut, rezervele valutare au înregistrat o creştere cu 344 de milioane de euro, în timp ce în dolari creşterea a fost de doar 30 de milioane de dolari.
Activele oficiale de rezervă sunt gestionate de banca centrală, pentru susținerea balanței de plăți și, după caz, pentru reglarea dezechilibrelor acesteia, precum și pentru a menține încrederea în moneda națională și în economia națională, în general.
Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei prevede că BNM „menține rezervele internaționale la un nivel care, în viziunea sa, este adecvat pentru realizarea politicii monetare și valutare a statului”.