Republica Moldova ar putea relua exportul de zahăr
Republica Moldova ar putea relua exportul de zahăr, anunţă Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare după dialogul avut cu cei doi producători în cadrul Consiliului consultativ sectorial „Sfecla de zahăr și produse procesate”.
Potrivit datelor Ministerului, în prezent, cantitatea de zahăr disponibilă în stocuri este în exces, iar procesatorii susțin că securitatea alimentară a țării nu va fi afectată dacă va fi permis exportul de zahăr, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.
Preţurile la zahăr bat recordurile
„În comun cu Ministerul Economiei vor fi întreprinse demersurile necesare pentru a permite comercializarea zahărului pe piețele externe, astfel încât să fie prevenit un potențial impact negativ asupra profitabilității fabricilor de procesare”, a spus Vasile Șarban, secretarul de stat al MAIA.
Amintim că exportul de zahăr a fost interzis începând cu data de 1 martie 2022, de către Comisia Situaţii Excepţionale, pentru a asigura securitatea alimentară a Republicii Moldova în condiţiile multiplelor crize din regiune.
În pofida interdicţiei, anul trecut, preţurile la zahăr pe piaţa internă au crescut cu aproape 56%, practic dublu comparativ cu rata medie a inflaţiei. Scumpirea zahărului a continuat şi în primele două luni ale acestui an, dar creşterea este mai lentă - cu 1,77%.
De regulă, anual, în Republica Moldova se produc circa 80-90 de mii tone de zahăr, în funcție de recoltă, care depinde de condițiile climaterice.
Subvenţionarea investițiilor în producţia de sfeclă de zahăr
Un alt subiect discutat de MAIA cu producătorii se referă la acordarea ajutorului financiar din partea statului pentru extinderea suprafețelor agricole însămânțate cu sfeclă de zahăr și pentru subvenționarea investițiilor în tehnologizare.
În acest sens, Vasile Șarban a comunicat că Regulamentul de subvenționare este în proces de elaborare și ulterior vor fi inițiate consultări publice.
Pe de altă parte, cel mai mare producător local, Südzucker Moldova, susţine că sfecla de zahăr rămâne una dintre cele mai sustenabile culturi agricole și prin utilizarea tehnologiilor avansate de economisire a umidității, aceasta oferă întreprinderilor agricole din nordul Moldovei recolte stabile și profit ridicat.
"În 2022, sfecla de zahăr s-a dovedit a fi una dintre puținele culturi agricole profitabile", afirmă producătorul, care se aşteaptă că în noul sezon recolta va fi mai bună decât anul trecut.
"Noul sezon agricol începe cu indicatori buni în ceea ce privește rezervele de umiditate, care depășesc valorile medii multianuale. Acest lucru permite partenerilor agricoli să mizeze pe un nivel de producție de sfeclă de zahăr de cel puțin 44 de tone de hectare ca și în anul trecut", susţine Anatolie Gorodenco, directorul Departamentului materie primă Südzucker Moldova.
Potrivit estimărilor companiei, întreprinderile agricole continuă să investească în dezvoltarea sistemelor de irigare și să mărească suprafața comparativ cu anul trecut de aproape două ori, ceea ce va asigura productivitate de minimum 60 de tone de sfeclă de zahăr la hectar.
În acelaşi timp, încălzirea globală, creșterea costului resurselor și cerințele de mediu mai stricte pentru cultivarea sfeclei de zahăr necesită o transformare accelerată a abordării tehnologiilor agricole și o creștere a nivelului de management, dar şi o revizuire a întregului lanț de lucrări în rotația culturilor.
Potrivit lui Alexander Koss, spicherul Comitetului de conducere Südzucker Moldova, compania și partenerii săi agricoli continuă să investească în această industrie cu mari perspective de dezvoltare. În același timp, condițiile-cadru complexe, adesea imprevizibile atât în cadrul Republicii Moldova, cât și în regiune, necesită un sprijin strategic de la stat pentru astfel de industrii de înaltă tehnologie.
„Industria zahărului din sfeclă oferă produse cu valoare adăugată și este competitivă la nivel regional, ceea ce este deosebit de important în cadrul parcursului european al Republicii Moldova. Totuși, aceste oportunități rămân nerealizabile ca investiții ale companiilor private moldovenești și străine în cazul în care Guvernul nu va ține cont și nu va implementa practica de susținere și subvenționare a sfeclei de zahăr, adoptată în mai multe țări ale Uniunii Europene, asemănătoare condițiilor climatice cu cele ale Republicii Moldova”, a menţionat şeful Südzucker Moldova.