main logo
13054

Republica Moldova a pierdut piețele de desfacere pentru grâu: Motivele

Importurile de grâu, porumb și floarea soarelui vor fi licențiate până la sfârșitul anului 2025, pentru a proteja interesele economice ale producătorilor agricoli din țara noastră, susține Guvernul Recean, care a dat aviz pozitiv la un proiect de lege inițiat de deputatul Alexandr Trubca.

Republica Moldova a pierdut piețele de desfacere pentru grâu: MotiveleFoto: Imagine simbol

Astfel, se propune introducerea cu titlu provizoriu, pe parcursul anului 2024 (dar cu drept de extinde termenul cu încă un an), a reglementării prin licențiere a importului culturilor de grâu, de porumb și de semințe de floarea-soarelui, cu excepția celor destinate însămânțării, precum și cu excepția semințelor de floarea-soarelui decorticate, în coji cu dungi albe sau gri, ce nu sunt destinate însămânțării, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Protejarea intereselor economice 

Potrivit notei informative a proiectului, propunerea are drept scop protejarea intereselor economice ale producătorilor de cereale și de semințe oleaginoase din Republica Moldova, prevenind prejudiciile materiale care îi pot afecta în contextul impactului asupra pieței agricole generat de războiul de agresiune împotriva Ucrainei.

Vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii și Industriei Alimentare, a afirmat că măsurile au fost propuse și, reieșind din conjunctura din regiune „care generează un mediu favorabil pentru comportament speculativ al unor operatori de piață și poate provoca dezechilibre economice, și manipulări aferente exportului”.

Pe de altă parte premierul Dorin Recean a declarat că autoritățile vor continua să susțină producătorii de cereale, dar totodată a optat pentru „trecerea la agricultura cu valoare adăugată înaltă”, aceasta fiind o soluție pentru „protejarea agricultorilor de diferite volatilități”.

Moldova a pierdut piețele de desfacere a grânelor

Autorul proiectului deputatul PAS Alexandr Trubca, pe lângă aceste aspecte a invocat și faptul că Republica Moldova are doi vecini, mari producători de cereale și oleaginoase cu care nu prea poate concura și în plus nu dispune de logistică suficientă pentru export.

În același timp deputatul a menționat și faptul că războiul pornit de Federația Rusă în Ucraina a perturbat piețele de cereale din lume începând cu anul 2022. 

„În această perturbare Republica Moldova a pierdut piețele sale. Dacă până în anul 2022 geografia exporturilor grâului de toamnă moldovenesc era în 27 de țări, atunci începând cu anul 2022 numărul acestora s-a redus până la 14”, susține Alexandr Trubca.

La fel el invocă prețurile mici la grâu pe piața locală și faptul că vom avea o recoltă mare.

Proiectul prevede că cererea de eliberare a licenței de import va putea fi depusă de persoana juridică sau fizică care desfășoară următoarele activități economice:

- 10.41 Fabricarea uleiurilor și grăsimilor;
- 10.61 Fabricarea produselor de morărit;
- 10.91 Fabricarea preparatelor pentru hrana animalelor de fermă;
- 01.4 Creșterea animalelor.

Cererile de eliberare a licențelor de import vor fi examinate de către o comisie constituită din reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor și din reprezentanți ai asociațiilor de profil.

Licențierea ar putea fi extinsă pentru încă un an

Se mai prevede că Regulamentul cu privire la constituirea, organizarea și funcționarea comisiei de licențiere se aprobă prin ordin al ministrului agriculturii și industriei alimentare.

Totodată persoanele juridice sau fizice care au primit licență de import, nu au dreptul să comercializeze și/sau să exporte mărfurile importate supuse licențierii conform prezentului alineat.

În plus termenul de reglementare prin licențiere a importului de aceste mărfuri va putea fi extins de către Guvern, la propunerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare, cu cel mult 12 luni.

Modificările propuse vin după ce pe 26 iunie a expirat termenul maxim pentru activitatea Comisiei de licențiere, care din octombrie 2023 a asigurat funcționarea mecanismului de acordare a licențelor pentru importurile de grâu, porumb și floarea soarelui, în special din Ucraina și care a blocat practic importul de cereale și oleaginoase.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării