Republica Moldova a ajuns în topul paradisurilor fiscale emergente
Republica Moldova a fost inclusă într-un clasament al celor mai importante paradisuri fiscale emergente pentru anul 2025, potrivit unei analize a publicației specializate Nomad Capitalist.

„Când majoritatea oamenilor se gândesc la paradisuri fiscale, tind să-și imagineze un paradis tropical îndepărtat, cu puține sau deloc reglementări și, bineînțeles, fără taxe. Indiferent de imaginea pe care o evocați, realitatea este că multe dintre aceste paradisuri fiscale clasice nu mai sunt la fel de eficiente ca odinioară”, scriu cei de la Nomad Capitalist, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.
Ce sunt paradisurile fiscale emergente
Potrivit lor, acum există oportunități reale în paradisurile fiscale emergente – țări care oferă noi modalități de a reduce sau de a elimina legal taxele.
„Aceste locuri s-ar putea să nu promită întotdeauna o viață complet scutită de taxe, dar oferă o cale către o optimizare fiscală serioasă, care vine adesea cu opțiuni atractive de rezidență și o calitate ridicată a vieții”, susţin autorii.
Publicaţia mai susţine că, pe măsură ce paradisurile fiscale tradiționale devin mai puțin accesibile, „aceste noi frontiere oferă opțiuni serioase pentru investitorii și antreprenorii globali”. Astfel, chiar și paradisurile fiscale clasice – locuri precum Insulele Cayman sau Monaco – au adesea costuri de trai ridicate, reguli stricte de rezidență și taxe ascunse.
„Dubai, un paradis fiscal cândva faimos, are acum un impozit pe profit de 9% (pe lângă TVA-ul pe care îl percepe), și acesta este doar un exemplu”, mai adaugă Nomad Capitalist.
Așadar, paradisuri fiscale nu înseamnă neapărat zero impozite în toate domeniile. Adevăratul secret al paradisurilor fiscale este să înțelegi ce impozite are și ce nu are o țară, recomandă autorii.
Locuri unde îți poți optimiza serios stilul de viață și impozitele
Publicaţia a alcătuit o listă de state pe care le caracterizează drept paradisuri fiscale emergente, dar care au propriul set de reguli, structuri fiscale și cerințe de rezidență, care trebuie să fie luate în calcul. „Nu este vorba doar de evitarea impozitelor, ci de găsirea unui loc care se aliniază stilului tău de viață și obiectivelor tale financiare”, precizează Nomad Capitalist.
Altfel spus, aceste locații nu sunt toate paradisuri fiscale „pure” (locuri cu zero impozite), dar sunt locații unde îți poți optimiza serios stilul de viață și impozitele.
Primul în listă este Oman, un stat din peninsula Arabă. Aici singurul impozit pe care îl vei întâlni este impozitul pe profit, care este o taxă fixă de 15%. Nu este minimul, dar în funcție de modul în care este structurată configurația ta offshore, s-ar putea nici să nu conteze. Stabilirea reședinței în Oman este simplă, dar nu ieftină, deoarece va trebui fie să începeți o afacere, fie să investiți în imobiliare, averitează autorii.
Omanul este urmat de Georgia, care nu este considerată de obicei un paradis fiscal.
„Cu un impozit pe profit de 15% și un impozit fix pe venit de 20%, este una dintre cele mai prietenoase economii din lume pentru afaceri. Este, de asemenea, unul dintre cele mai ușoare locuri pentru a înființa o companie, a obține un cont bancar și a stabili rezidența, cu o birocrație relativ redusă”, se menţionează în analiză.
Totodată, se menţionează că dividendele sunt impozitate cu 5%, ceea ce este o cotă mică în comparație cu multe alte țări.
Urmează Anguilla, teritoriu britanic din Caraibe, care se mândrește cu o gamă impresionantă de beneficii: de la lipsa impozitului pe venit şi pe câștigurile de capital, la lipsa de impozit pe avere. Totuşi, pentru reşedinţă prin programul High Value Resident va trebui să plătiţi o taxă fixă de 75.000 dolari pe an, petrecând cel puțin 45 de zile în țară și nedevenind rezident fiscal în altă parte. De asemenea, va trebui să investiți cel puțin 400.000 USD în imobiliare.
Muntenegru este menţionat pentru un amestec unic de beneficii financiare și stil de viață atractiv – impozite mici, opțiuni de rezidență ușoare și o cale către cetățenie. „Cu siguranță nu este o destinație cu impozitare zero, dar ca bază europeană, ratele de impozitare sunt excelente”, susţin autorii, care menţionează impozitul pe profit progresiv, începând de la 9% pentru profituri de până la 100.000 EUR și ajungând la 15% pentru companiile care realizează peste 1,5 milioane dolari.
Moldova are un regim fiscal unic pentru afacerile IT
Despre Moldova cei de la Nomad Capitalist menţionează că a creat „un regim fiscal unic, conceput special pentru afacerile IT, permițând companiilor să plătească doar 7% din veniturile totale în cadrul programului Moldova IT Park”.
„Acest impozit unic înlocuiește impozitul pe profit, impozitul pe venit, contribuțiile la asigurările sociale și alte taxe, ceea ce îl face una dintre cele mai simple și atractive configurații fiscale pentru antreprenorii din domeniul tehnologiei.
Pentru a se califica, afacerea dvs. trebuie să funcționeze în cadrul unui parc IT recunoscut oficial și să genereze cel puțin 70% din veniturile sale din activități legate de IT”, susţin autorii.
Potrivit lor, aceasta ar putea include dezvoltarea de software, marketing digital, consultanță sau alte servicii bazate pe tehnologie. Structura fiscală este deosebit de atractivă pentru afacerile care lucrează la distanță, deoarece nu este nevoie să fiți prezenți fizic în Moldova pentru a fi beneficiar.
În analiză mai sunt incluse state şi teritorii precum Kârgâzstan, Belize, Antigua și Barbuda şi Malaezia.