main logo
2567

Regulament contestat: Persoanele fizice vor putea construi centrale electrice

Regulamentul pentru desfășurarea primelor licitații de instalare a centralelor electrice eoliene și fotovoltaice cu capacitatea totală de 165 MW a fost aprobat de Guvern, fiind încă un pas spre atingerea obiectivelor de decarbonizare a economiei, susține Ministerul Energiei.

Regulament contestat: Persoanele fizice vor putea construi centraleFoto: mold-street.com

Potrivit Ministerului Energiei, noul regulament, „simplifică și debirocratizează cerințele de participare, precum și procedura de organizare și desfășurare a licitațiilor”, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

15 ani - preț garantat la energia electrică

Astfel, câștigătorii acestora vor primi un preț fix garantat pentru o perioadă de 15 ani pentru energia electrică generată.

Ministerul Energiei susține că estimările arată că prețul oferit în urma licitației va fi mai mic decât prețul plafon stabilit de Agenția Națională pentru Reglementări în Energetică, de 1,5 lei/kWh eolian și 1,67 lei/kWh solar. 

„Prin această licitație estimăm investiții de aproximativ 190 de milioane de euro până în anul 2025 în construcția a 105 MW de parcuri eoliene și 60 MW fotovoltaice. După punerea în funcțiune a centralelor electrice scoase la licitație, ponderea energiei electrice din surse regenerabile de energie va crește de la 10% la finele anului trecut până la 16,6%, contribuind semnificativ la atingerea angajamentului național de a avea o pondere de 30% a energiei electrice din surse regenerabile în consumul final către anul 2030”, a declarat secretarul general al Ministerului Energiei, Andrei Grițco.

Ministerul menționează că regulamentul îmbunătățit prevede includerea în componența Comisiei de licitații a unui reprezentant al societății civile, selectat printr-o procedură transparentă; posibilitatea depunerii de către investitori a cererilor și ofertelor în format electronic pe o adresă dedicată; posibilitatea participării la licitație a investitorilor din străinătate, nerezidenți; reducerea numărului de acte permisive necesare; posibilitatea participării la licitație chiar și în lipsa unor acte permisive, cu condiția asumării de către investitor a unei foi de parcurs care să demonstreze obținerea actelor necesare în termenul pus la dispoziție pentru construcția centralei.

Persoanele fizice, inclusiv străine, vor putea construi mari centrale electrice

O inovație în domeniu este și faptul că documentul oferă posibilitatea de a participa la licitație pentru a obține dreptul de a construi mari centrale electrice eoliene sau fotovoltaice, atât persoanelor juridice, cât și celor fizice.

Mai mult, vor putea participa la licitație și persoanele fizice și juridice străine, inclusiv consorții, fără a fi obligatorie înregistrarea, la această etapă, în Registrul de stat al persoanelor juridice din Republica Moldova.

Această inovație a generat deja semne de întrebare pentru unele instituții publice, dar și în rândul jucătorilor actuali de pe piață. De exemplu, ANRE a indicat că, potrivit legislației, „avizul de racordare a centralei și alte acte, cum ar fi disponibilitatea terenului, proiect al centralei etc., va fi realizat în cazul în care este indicat un beneficiar (persoană juridică sau întreprinzător individual)”.

În replică, conducerea Ministerului Energiei a precizat că Regulamentul prevede că „persoanele fizice și juridice, care nu sunt înregistrate în Republica Moldova, inclusiv consorțiile, care au fost declarați câștigători ai licitației, în termen de 30 de zile lucrătoare, sunt obligați să parcurgă procedura de înregistrare de stat a persoanei juridice în Republica Moldova și să prezinte Comisiei de licitații copia deciziei de înregistrare a întreprinderii sau extrasul eliberat de organul înregistrării de stat în vederea aprobării hotărârii privind oferirea statului de producător eligibil mare”.

Trei mecanisme de sprijin pentru energia regenerabilă

Ministerul Energiei mai amintește că în Moldova sunt aplicate trei mecanisme de sprijin pentru energia regenerabilă – facturarea netă pentru capacități mici, ce acoperă consumul propriu, tarif fix pentru capacități de până la 1 MW și preț fix, acordat în baza licitațiilor.

De asemenea, există și posibilitatea, folosită de mulți agenți economici, de a produce și de a vinde energie electrică regenerabilă în piață liberă.

În ianuarie 2024, puterea instalată a centralelor electrice care produc energie din surse regenerabile constituia circa 343 MW, dublându-se comparativ cu ianuarie 2023.

Pentru a facilita dezvoltarea surselor de energie electrică regenerabilă, în baza unui studiu de sistem detaliat, autoritățile au promovat creșterea de șase ori (de la 20 MW la 120 MW) a cotelor de capacitate pentru instalații solare fotovoltaice montate pe terenurile agricole, a fost majorată de trei ori (de la 5% la 15%) limita de capacitate pentru mecanismul contorizării nete, înlocuită prin facturare netă (Hotărârea ANRE nr. 794 din 21 octombrie 2022 și Hotărârea ANRE nr. 513 din 25 august 2023) și a fost simplificată procedura de racordare la rețea (reducerea termenilor de la 30 de zile la 10 zile) a instalațiilor de producere a energiei electrice din surse regenerabile instalate la consumatorii casnici (HG nr. 541 din 25 iulie 2022 și Legea nr. 255 din 29 iulie 2022), mai precizează Ministerul Energiei.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării