Record pentru Moldova: În 2024 au fost exportate 12.000 tone de caise
Republica Moldova a atins un record în exportul de caise, exportând peste hotare în 2024 peste 12.000 de tone.

După cum relatează agenţia Infotag, acest volum depăşeşte cu mult cifrele din 2023 - 4.000 tone şi 2022 - 7.500 tone, transmite Știri.md.
Mai mult de 10.000 de tone din acest volum au ajuns pe piaţa occidentală în destinaţii în creştere, cum ar fi Polonia, România, Croaţia, Olanda, Germania şi Slovenia.
Potrivit exportatorilor, cererea de caise din partea importatorilor din UE a crescut în acest sezon, care a coincis cu o recoltă bună de caise în Moldova. Dacă în 2020, 85% din livrările de caise moldoveneşti au fost expediate în ţările Uniunii Vamale Eurasiatice, în sezonul 2024 doar 13% din caisele exportate au ajuns în ţările Uniunii Vamale Euroasiatice, indicând o diversificare a pieţelor.
Un alt succes al sezonului 2024 este faptul că caisele moldoveneşti nu au fost vândute doar pe pieţele angro, dar şi ambalate corespunzător şi certificate au ajuns pe rafturile marilor lanţuri de supermarketuri din ţările UE.
"Am avut un sezon favorabil pentru caise, am obţinut nu doar cantitate, ci şi calitate bună pentru export. Firma noastră a exportat peste 90% din caise în ţările UE, dar pentru asta a trebuit să îndeplinim cerinţele cumpărătorului: produsul să fie certificat GlobalG.A.P, caisele să fie sortate în două mărimi diferite şi ambalate separat pe paleţi, lăzile să aibă aceeaşi greutate netă, fructele să fie de cea mai bună calitate, fără defecte", a declarat Ştefan Pîslaru, director de vânzări Staragro Group SRL.
Victor Cazacu, directorul de vânzări al unei alte companii, ProInedit, consideră că caisele moldoveneşti au un potenţial mare pentru export.
"Dar pentru asta trebuie să avem certificare, ambalare şi calitate. Anul acesta am livrat caisele exclusiv în cutii de carton, lemnul a fost exclus complet. Am investit resurse în brandul nostru şi în promovarea acestuia", a spus Cazacu.
Exportatorul este sigur că sectorul de producere a caiselor are potenţial pentru Moldova, dar numai dacă fructele sunt certificate şi producătorii cooperează la vânzarea recoltei.
Andrei Cumpanici, manager pentru siguranţa alimentară, calitate şi durabilitate al Proiectului USAID pentru Competitivitate Rurală şi Durabilitate, atrage atenţia asupra necesităţii implementării certificării GLOBALG.AP şi GRASP.
"În acest an, Proiectul pentru Competitivitate Rurală şi Sustenabilitate continuă să ajute la implementarea cerinţelor standardelor GLOBALG.A.P. şi GRASP pentru 25 de producători şi exportatori de fructe, dintre care cinci produc caise. Cerinţele GLOBALG.A.P. includ siguranţa alimentară, durabilitatea mediului, bunăstarea angajaţilor, bunăstarea animalelor, trasabilitatea lanţului de aprovizionare şi consolidarea capacităţii de afaceri. Menţinerea sistemului GLOBALG.A.P prin certificare are drept scop îmbunătăţirea standardelor de siguranţă a produselor, atât la nivel naţional, cât şi la nivel mondial", a subliniat Cumpanic.
Moldova produce caise pe o suprafaţă de 5.000 de hectare, fiind printre cei mai mari 20 de exportatori de caise în ultimii ani.