main logo
933

Recolta de prune din Moldova va fi mai mică, dar de calitate mai înaltă

Reprezentanții întreprinderilor horticole din aproape toate regiunile Republicii Moldova observă în acest an efectul periodicității biologice în multe livezi de pruni.

Recolta de prune din Moldova va fi mai mică, dar de calitate mai înaltăFoto: libertatea.ro

În acele livezi care au dat o recoltă relativ mare în 2020, anul acesta va fi semnificativ mai mică și invers. În plus, multe plantații de pruni sunt afectate de efectele secetei din ultimii doi ani, scrie East-Fruit, transmite Știri.md.

Potrivit estimărilor experților, din 22.700 hectare de livezi din țară, au fost obținute doar aproximativ 65.000 de tone de fructe. În 2019, 109.000 tone au fost recoltate în Republica Moldova, în 2018 - 133.000 de tone de prune.

Potrivit observațiilor expertului Federația Agricultorilor din Republica Moldova (FARM), Andrei Zbanca, într-o oarecare măsură scăderea potențială a producției în livezile de pruni va fi compensată de calitatea destul de ridicată a fructelor, datorită precipitațiilor din prima jumătate a anului. 

Fundalul fitosanitar pe plantațiile de prune, de asemenea, nu provoacă încă probleme serioase.

Până la sfârșitul acestei săptămâni, întreprinderile agricole din zonele sudice și centrale ale țării vor începe să recolteze soiuri timpurii de prune. Primele prune vor ajunge mai ales pe piața internă. 

Potrivit agricultorilor, un preț angro confortabil pentru ei la începutul sezonului va fi în intervalul de 12-20 de lei / kg (0,66 - 1,11 dolari / kg) cu containere și TVA, care este de aproximativ o dată și jumătate mai mare decât nivelul de preț de pornire al anului trecut. 

O parte din așteptările ridicate pentru prețurile cererii este asociată cu prognoze slabe pentru recolta de prune din acest an, în mai multe țări din UE.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării