main logo
324

Rata anuală a inflației a coborât la cel mai jos nivel din acest an, 2,4 la sută

Rata anuală a coborât în luna septembrie la cel mai jos nivel din acest an, respectiv 2,4 la sută, față de 3,2 la sută în luna august.

Rata anuală a inflației a coborât la cel mai jos nivel din acest anRata anuală a inflației a coborât la cel mai jos nivel din acest an

Datele făcute publice astăzi de Biroul Național de Statistică (BNS) confirmă astfel prognozele Băncii Naționale a Moldovei (BNM), care se așteaptă ca indicele prețurilor de consum să se diminueze pe sfârâit de an, transmite Știri.md cu referire la Moldpres.

Tendințele dezinflaționiste, consemnate în acest an, vor continuă să se mențină și în lunile următoare, menționa prim-viceguvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM), Vladimir Munteanu, în cadrul prezentării Raportului asupra inflației nr. 3 la începutul lui august. Potrivit acestuia, rata anuală a inflației se va diminua de la nivelul de 3,2 la sută înregistrat în luna iunie 2018, până la nivelul de 1,9 la sută în medie pentru trimestrul IV al anului curent, sub limita inferioară a intervalului de variație de ± 1,5 puncte procentuale de la ținta inflației de 5 la sută.

Potrivit statisticilor oficiale, inflația anuală la produsele alimentare a fost, în luna septembrie, de 5,3 la sută, la mărfurile nealimentare – 2,6 la sută, iar la serviciile prestate populaţiei de minus 2,5 la sută. În septembrie indicele preţurilor de consum a crescut nesemnificativ, cu 0,1 la sută în raport cu luna august.

Statisticienii constată, creşterea preţurilor medii de consum cu 0,1 la sută a fost determinată de majorarea preţurilor la mărfurile nealimentare cu 0,4 la sută, micşorarea tarifelor pentru  prestarea serviciilor populaţiei cu 0,1 la sută, precum şi de menţinerea preţurilor produselor alimentare la nivelul preţurilor din luna august 2018.

Totodată, Biroul Naţional de Statistică informează că preţurile de consum în luna septembrie 2018 comparativ cu sfârșitul anului trecut au avut o tendinţă negativă de 0,4 la sută, fiind influenţate de reducerea preţurilor la produsele alimentare – cu 0,4 la sută şi de micșorarea tarifelor pentru prestarea serviciilor populaţiei cu 2,7 la sută.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării