main logo
3579

Raport: Indemnizații ilegale și decese declarate cu 9 ani întârziere

Peste 18 milioane de lei s-au achitat nejustificat în 2024, sub formă de ajutoare și compensații din bugetul de stat, în creștere cu peste 40% față de anul precedent. Doar 0,14% din sumele necuvenite au fost recuperate. Datele se conțin în Raportul de audit asupra raportului Guvernului privind executarea bugetului asigurărilor sociale de stat în anul 2024.

Raport: Indemnizații ilegale și decese declarate cu 9 ani întârziereFoto: IPN

În 375 de cazuri, banii au fost virați către persoane decedate, a comunicat adjuncta Direcției audit al performanței și audit TI, Irina Rogaciov. Aceasta a menționat că recepționarea tardivă a informațiilor privind datele de deces a determinat cheltuieli nejustificate de peste 6,8 milioane de lei, dintre care 6,3 milioane au fost recuperate de CNAS, transmite Știri.md cu referire la IPN.

Aceste deficiențe au fost cauzate de procesul sistemic de schimb a datelor privind decesul beneficiarilor și introducerea informațiilor privind deces de către ASP în peste 300 de cazuri, cu o întârziere de la 50 de zile la aproape 9 ani. În cazul altor 13 persoane decedate, informația privind actualizarea actului de deces în Registrul de Stat al Populației și data transmiterii de la ASP prin MConnect, a variat de la 18 zile la 7 ani, ceea ce a permis continuarea plăților nejustificate din buget.

Insuficiența controlului la completarea datelor în conturile personale poate influența cuantumul prestațiilor, în special al pensiilor, ceea ce duce la diminuarea sau micșorarea sumei, cu impact asupra bugetului. Majorarea nejustificată a pensiei a fost depistată în 11 cazuri, iar diminuarea – în 8 cazuri, cu impact asupra BASS de 1,3 milioane de lei.

Raportul mai arată că stabilirea proactivă a indemnizațiilor familiilor cu copii a determinat majorarea soldurilor datoriilor către beneficiari, iar cadrul normativ ambiguu creează impedimente la stabilirea cuantumului pensiilor pentru vechime în muncă a pensionarilor din structurile de forță.

Irina Rogaciov susține că o constatare legată de colectarea veniturilor este susținerea anumitor sectoare ale economiei țării, prin excluderea lor din sistemul unic de calculare a contribuțiilor și transferarea lor la sisteme preferențiale, precum sectorul TI. În unele cazuri, măsura contribuțiilor prevăzute prin acest regim este diferit, în timp ce cuantumul drepturilor sociale se menține. Această situație, în opinia sa, limitează mărimea drepturilor sociale ale salariaților acestui domeniu, deoarece sunt dependenți de prevederile legale impuse. De altfel, în domeniu sunt 23 de mii de angajați, care primesc salarii medii lunare de peste 44 de mii de lei.

Raportul arată că numărul litigiilor la finele anului 2024 a crescut la circa 3000 de litigii, mai mult decât dublu în 2023. Creșterea se datorează în special cererilor prealabile formulate de beneficiarii de pensii pentru limita de vârstă privind neindexarea pensiilor cu 30%. Peste 2000 din cazuri au fost transmise în instanță.

În 2024, veniturile BASS au fost de peste 42,8 miliarde lei.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării