main logo
1907

Raport: Excesul de lichidităţi în 2025 a totalizat 10,6 miliarde de lei

Excesul de lichidităţi în primul trimestru al anului 2025 a totalizat 10,6 miliarde de lei, în creştere cu 2,237 miliarde de lei faţă de trimestrul IV al anului 2024.

Raport: Excesul de lichidităţi în 2025 a totalizat 10,6 miliarde de leiImagine simbol

Potrivit agenţiei Infotag, Banca Naţională a Moldovei (BNM) a citat aceste date în noul Raport asupra inflaţiei publicat marţi, transmite Știri.md.

„În această perioadă, agregatul monetar M3 a înregistrat o rată anuală de creştere de 12,9 la sută pe an. Iar principala contribuţie este adusă de soldurile depozitelor în monedă naţională”, a precizat BNM.

Autoritatea de reglementare a amintit că, în primul trimestru al anului 2025, au avut loc trei şedinţe ale Comitetului executiv al Băncii cu privire la deciziile de politică monetară. După evaluarea balanţei riscurilor interne şi externe, precum şi a perspectivelor inflaţioniste pe termen scurt şi mediu, Comitetul executiv, în şedinţele din 10 ianuarie şi 5 februarie 2025, a decis majorarea ratei de bază cumulativ cu 2,9 puncte procentuale până la 6,50 la sută.

„În acelaşi timp, ratele la facilităţile permanente şi la operaţiunile repo au fost menţinute. Rata rezervelor obligatorii aferente fondurilor atrase în lei moldoveneşti şi în valută neconvertibilă a rămas la nivelul de 22% din baza de calcul, în timp ce rata rezervelor obligatorii aferente fondurilor atrase în valută liber convertibilă a rămas la nivelul de 31% din baza de calcul. Aceste măsuri au fost luate din perspectiva necesităţii de a configura politica monetară astfel încât să atenueze presiunea asupra procesului inflaţionist în contextul recentei majorări a tarifelor”, se arată în raport.

La reuniunea sa din 12 mai 2025, Comitetul executiv a aprobat în unanimitate menţinerea neschimbată a ratei de bază şi a celorlalţi indicatori-cheie de politică monetară.

„Această decizie a fost luată în contextul limitării tendinţelor inflaţioniste şi al prelungirii măsurilor anterioare de politică monetară restrictivă, ale căror efecte vor continua, date fiind lacunele în transmiterea lor”, scrie în raport.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării