main logo
818

Radu Marian explică motivele scăderii exporturilor de mărfuri din Moldova

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, Radu Marian, a explicat motivele scăderii puternice a exportului de mărfuri din Moldova. Marian şi-a prezentat viziunea în reţelele de socializare, comentând datele Biroului Naţional de Statistică.

Marian explică motivele scăderii exporturilor de mărfuri din MoldovaImagine simbol

Potrivit acestor date, în ianuarie-martie, exportul de mărfuri din Moldova a totalizat 811,5 milioane de dolari, în scădere cu 11,9 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului 2024, transmite Știri.md cu referire la infotag.md.

Marian a reamintit că „exportul de mărfuri a crescut cu 44% în ultimii ani, înregistrând o creştere medie anuală de 9,5%, de la 2,47 miliarde de dolari în 2020 la 3,55 miliarde de dolari în 2024”.

„În 2022, a avut loc o creştere puternică şi artificială a exporturilor moldoveneşti, care aproape s-au dublat într-un an şi jumătate, alimentată de războiul din Ucraina. Moldova a început apoi să reexporte mai multe bunuri către Ucraina, în special produse petroliere. La un moment dat, 75% din exporturile noastre către Ucraina erau reexporturi (medicamente, alcool etilic, produse agricole etc.). De atunci, a avut loc o corecţie naturală în jos a cifrelor de export”, a explicat deputatul.

De asemenea, el a subliniat că, în ultima perioadă, a existat o tendinţă de reorientare a exporturilor moldoveneşti către servicii, în cadrul cărora a existat o creştere constantă.

„Exportul de servicii (IT, transport, turism) este în continuă creştere şi compensează parţial scăderea mărfurilor - în 2024, acesta a ajuns la 2,7 miliarde de dolari, ceea ce este de două ori mai mult decât în 2020. Avem un excedent al comerţului cu servicii de un miliard de dolari - ceea ce înseamnă că exportăm mai multe servicii decât importăm cu un miliard de dolari. Pentru prima dată, exportul de servicii a reprezentat peste 45% din totalul exporturilor Republicii Moldova, ceea ce reflectă tranziţia treptată a economiei noastre către o valoare adăugată mai mare, o mai bună competitivitate globală şi o mai mică dependenţă de factorii agricoli sau de comerţ exterior”, a declarat Radu Marian. 

Totodată, el a recunoscut că scăderea exportului de produse autohtone (conform datelor statistice, în primul trimestru acesta a totalizat 638,6 milioane de dolari, în scădere cu 10,7%), se datorează unui şir de factori obiectivi.

„Printre aceştia se numără instabilitatea economică la nivel european şi mondial, cauzată de politica tarifară incertă şi de război; scăderea preţurilor mondiale la cereale şi petrol (-13% conform FAO), un produs cheie pe care îl exportăm; saturarea pieţelor europene după pandemie, războiul din Ucraina, care a dus la stagnare economică şi reducerea exporturilor şi importurilor în cele mai mari economii europene cu care avem o cifră de afaceri comercială mare (de exemplu, Germania); restructurarea lanţurilor de aprovizionare către Ucraina, unde există mai mult liber schimb acum decât în 2022. Toate aceste elemente nu sunt create de Guvern, ci sunt factori ai pieţei internaţionale, pe care Moldova nu îi poate influenţa”, a spus deputatul. 

Deputatul a subliniat că autorităţile fac eforturi consistente pentru a susţine economia şi exportatorii. 

„Suntem sută la sută concentraţi pe accelerarea aderării la Uniunea Europeană în următorii patru ani, ceea ce ne va oferi multe oportunităţi de a susţine întreprinderile noastre. Cel mai recent exemplu este Programul de creştere economică în valoare de 1,9 miliarde euro pentru următorii trei ani, pe care îl vom utiliza în principal pentru a ne sprijini întreprinderile. În plus, ne conectăm şi mai strâns cu piaţa europeană - reducem barierele la export pentru producătorii noştri din UE prin anularea cotelor şi dând mai multă libertate exportatorilor noştri”, a scris Radu Marian. 

Marian a mai spus că se fac eforturi pentru a identifica noi pieţe nu doar pentru bunuri, ci şi pentru servicii în afara Europei şi pentru a implementa programe de sprijin pentru antreprenori.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării