main logo
938

Radu Marian a salutat evaluarea R. Moldova de către agenţia Moody's

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, Radu Marian, a salutat evaluarea Republicii Moldova de către agenţia internaţională Moody's.

Radu Marian a salutat evaluarea R. Moldova de către agenţia Moody'sColaj: Știri.md

Deputatul a spus că Moldova a primit ratingul B3 cu perspectivă stabilă, ceea ce reprezintă „cea mai pozitivă evaluare din ultimul deceniu, în pofida stării instabile a economiei”, transmite Știri.md cu referire la infotag.md.

Radu Marian, a lăudat „tonul optimist al raportului Moody's”, subliniind că„"investitorii internaţionali urmăresc cu mare atenţie această evaluare”.

„Acesta este cel mai încurajator raport Moody's din ultimii ani, care reflectă progresele reale ale Republicii Moldova în economie, finanţe publice şi reforme instituţionale”, a spus deputatul.

Potrivit raportului Moody's, Moldova a obţinut un scor mai mare decât ratingul general în trei domenii principale: economia naţională este comparabilă cu cea a altor state din Balcani, cum ar fi Albania; finanţele publice sunt bine gestionate la nivelul unor ţări precum Slovenia şi Croaţia, oferind spaţiu fiscal suficient pentru investiţii; instituţiile publice au înregistrat progrese notabile, în special în domeniul justiţiei şi statului de drept.

Experţii Moody's remarcă faptul că, în absenţa riscurilor geopolitice regionale, în special cele cauzate de războiul din Ucraina, Moldova ar putea primi un rating chiar mai ridicat, comparabil cu cel al României.

Evaluând situaţia din Republica Moldova, Moody's remarcă, printre altele, reducerea dependenţei energetice de gazul rusesc, lansarea unui Fond UE de creştere economică pentru Moldova în valoare de 1,9 miliarde de euro, îmbunătăţirea accesului la piaţa europeană şi datoria publică scăzută în comparaţie cu alte ţări cu acelaşi rating.

„Reformele iniţiate de Guvernul pro-UE în 2021 au condus la îmbunătăţirea eficienţei administrative, creşterea transparenţei şi reducerea corupţiei, după cum reiese din indicatorii internaţionali ai Băncii Mondiale”, se arată în raport.

Produsul intern brut al Moldovei a ajuns la 323,8 miliarde de lei, iar PIB-ul a crescut cu doar 0,1% în 2024. Acest lucru s-a datorat declinului din agricultură şi industrie, parţial compensat de tranzacţiile imobiliare şi consumul intern.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării