main logo
3583

R. Moldova vrea să reanimeze industria electronică: Ce prevede noul plan

Guvernul Recean a aprobat Programul Național de dezvoltare industrială 2024-2028, document care, potrivit Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării, prevede viziunea strategică și direcțiile-cheie pentru dezvoltarea industriei prelucrătoare din Republica Moldova pe termen mediu.

R. Moldova vrea să reanimeze industria electronică: Ce prevede noul planFoto: mold-street.com

„La elaborarea acestuia s-a ținut cont de potențialul sectorului industrial național și de angajamentele Republicii Moldova ca țară candidată la Uniunea Europeană”, susține MDED, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

O industrie cu grad redus de competitivitate

„Industria moldovenească produce, în principal, bunuri cu valoare adăugată redusă, cu o forță de muncă ce reprezintă 13,5% din totalul ocupat și cu o orientare spre piața internă. Prin acest program, sectorul industrial, care a cunoscut o scădere semnificativă în ultimii 30 de ani, va fi revitalizat”, adaugă Ministerul.

Datele din nota informativă relevă, însă, că gradul de competitivitate industrială a Moldovei este redus, în ultimii 30 de ani având o tendință evidentă de diminuare. Indicele competitivității industriale a scăzut puternic în primii 10 ani de la declararea Independenței, iar începând cu anii 2000 până în prezent s-a menținut la un nivel relativ stabil, cuprins între 0,011-0,012, nereușind să atingă nivelul anului 1990 (0,018).

Cele mai recente date disponibile, citate de MDED, arată că, în anul 2021, Indicele competitivității industriale calculat de Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială (UNIDO) a constituit 0,011 pentru Republica Moldova, fiind mult mai redus comparativ cu nivelul mediu global (0,061).

Astfel, Moldova se plasează pe locul 104 din 153 de țări și se regăsește în lista țărilor cu nivel de dezvoltare a industriei mediu-redus, alături de Armenia (93), Georgia (95), Senegal (102), Namibia (103), Liban (105), Azerbaidjan (106), Jamaica (107) și Albania (112).

Un aspect important al indicelui competitivității industriale este structura tehnologică a producției industriale și a exportului acesteia: potrivit datelor UNIDO, în structura tehnologică a exportului industrial al Moldovei, producția netehnologizată are cea mai mare pondere – 39%, în timp ce bunurile cu un grad înalt de tehnologizare au o pondere de doar 3%.

Sectoarele industriale prioritare

Potrivit MDED, scopul programului constă în accelerarea tranziției verzi și digitale a industriei, integrarea în piața unică europeană și dezvoltarea unui sector industrial consolidat și diversificat.

Sectoarele industriale identificate drept prioritare, care reprezintă circa 80% din industria prelucrătoare a Republicii Moldova, sunt:

  • reanimarea tradiției din industria electronică și valorificarea potențialului existent în producerea de hardware și software, a componentelor și dispozitivelor electronice, a contoarelor inteligente, a conductoarelor etc., în vederea creșterii ponderii sectorului în industria autohtonă;
  • creșterea proiectelor investiționale în industria chimică și farmaceutică, implicit creșterea cotei pe piața autohtonă a medicamentelor produse în Republica Moldova;
  • atragerea ISD din verigele superioare ale lanțurile valorice globale din industria componentelor auto și, totodată, dezvoltarea furnizorilor locali conectați la companiile multinaționale din domeniu;
  • tranziția etapizată de la producția în regim de perfecționare activă, care reprezintă circa 70% din industria textilă moldovenească, la un sector al industriei ușoare orientat spre dezvoltarea și comercializarea propriilor branduri;
  • dezvoltarea industriei materialelor de construcție, în vederea stimulării construcțiilor – rezidențiale și industriale – și creșterii cotei pe piața internă, precum și dezvoltarea capacităților de producție în contextul participării la procesul de reconstrucție postbelică a Ucrainei;
  • dezvoltarea industriei alimentare în vederea asigurării securității alimentare a țării și devenirii unui producător semnificativ pe piața est-europeană.

Schema de ajutor de stat

În condiţiile în care investiţiile în sectorul industrial sunt în scădere abruptă – în 2022 au reprezentat doar 72% din nivelul anului 2017, iar alocaţiile pentru acest program pentru 2024-2026 sunt infime: aproximativ 10 milioane de lei pe an de la buget şi de 26 de milioane de lei - din fonduri externe – MDED susţine că se prevede instituirea unei scheme de ajutor de stat.

„Schema de ajutor de stat pentru industria prelucrătoare va fi stimulatorie și presupune fie a) acordarea unei scutiri de 50% la impozitul pe venit sau b) subvenții directe respectând intensitatea de până la 50%, pentru întreprinderile din ramurile prioritare ale industriei prelucrătoare, care vor realiza investiții de capital de cel puțin 500.000 de euro. Perioada de valabilitate a scutirii este determinată de atingerea de către firma-beneficiar a pragului admisibil de intensitate a ajutorului”, explică MDED.

Ministerul Dezvoltării Economice se arată optimist cu privire la rezultatele implementării programului. Astfel, MDED estimează o majorare a ponderii industriei prelucrătoare în PIB: de la 8,2% în anul 2023, la un obiectiv de 11,5% până în 2028.

De asemenea, va crește numărul de salariați în industria prelucrătoare, care vor reprezenta 15% din totalul salariaților pe economie, iar volumul producției industriale este anticipat să crească cu cel puțin 25% în aceeași perioadă.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării