main logo
483

R. Moldova vrea să devină un stat 100% digital până în 2030

R. Moldova își propune să digitalizeze complet serviciile publice pentru mediul de afaceri până la sfârșitul acestui an și să devină un stat integral digital până în 2030.

R. Moldova vrea să devină un stat 100% digital până în 2030Imagine simbol

Obiectivul ambițios a fost anunțat cu ocazia marcării a 15 ani de transformare digitală în R. Moldova, un proces care, potrivit autorităților, a generat economii de peste 41 de miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 3% din Produsul Intern Brut (PIB), transmite Știri.md cu referire la radiochisinau.md.

Potrivit datelor oficiale, peste 600 de servicii publice sunt în prezent digitalizate total sau parțial, fiind disponibile 24 din 24 de ore, din orice colț al lumii. Progresul este considerat unul semnificativ și se află în centrul procesului de modernizare a administrației publice și de apropiere a țării de standardele europene.

Directoarea Agenției de Guvernare Electronică, Nicoleta Colomeeț, a declarat că anul 2025 este unul simbolic, marcând nu doar 15 ani de activitate a instituției, ci și finalizarea celui de-al doilea proiect major implementat cu sprijinul Băncii Mondiale.

„Ne-am propus să spunem că sărbătorim 15 ani de transformare digitală - dar nici măcar o săptămână nu ne-ar ajunge ca să trecem prin tot ce s-a realizat în acest timp. Sute de oameni, sute, și-au adus aportul la ceea ce avem astăzi: infrastructură solidă, platforme funcționale, peste 300 de servicii publice digitale și cele 12 E-muri din structura guvernamentală”, a spus Nicoleta Colomeeț.

Ea a subliniat că digitalizarea nu se produce în izolare și că parteneriatele, atât la nivel intern, cât și internațional, au fost și rămân esențiale pentru continuarea reformelor.

Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Doina Nistor, a declarat că transformarea digitală este o prioritate strategică, în special în contextul integrării europene.

Potrivit acesteia, 66% din serviciile adresate mediului de afaceri și 54% din cele destinate cetățenilor sunt deja disponibile online. Mai mult, în 2024, 86% dintre cererile depuse de antreprenori au fost transmise în format digital.

„Moldova digitală, astăzi, înseamnă că cetățenii nu mai aleargă de la o instituție la alta, pentru că statul este la un click distanță, statul este online”, a menționat Doin Nistor.

Șefa MDED a dat exemplul aplicației EVO, care reunește cele mai importante servicii publice într-o interfață unică, accesibilă pentru toți. EVO conține, printre altele, portofelul digital ce include buletinul de identitate și permisul de conducere.

De asemenea, prin intermediul aplicației, antreprenorii pot solicita compensații pentru energia electrică - un serviciu deosebit de relevant în actualul context economic și social.

Doina Nistor a anunțat că Guvernul urmează să aprobe în curând Programul de implementare al Strategiei de Transformare Digitală pentru anii 2025 – 2027. Acesta va avea ca obiectiv dezvoltarea unei societăți digitale dinamice și incluzive, cu o infrastructură tehnologică avansată și cetățeni digital competenți.

Totodată, autoritățile vor pune un accent sporit pe sprijinirea mediului de afaceri în valorificarea noilor oportunități digitale și pe încurajarea inovației.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării