main logo
882

Prunele moldovenești cuceresc piața germană

Datorită parteneriatelor stabilite între producătorii moldoveni și importatorii germani, prunele moldovenești câștigă o cotă din ce în ce mai mare pe această piață, iar importatorii caută în fiecare an noi furnizori din Moldova.

Prunele moldovenești cuceresc piața germană

Potrivit publicaţiei Fresh Plaza, exportul de prune din Republica Moldova a început în anul 2017 şi de atunci este în creştere, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

„La acea vreme s-au exportat 220 de tone de prune, dar cantitatea a crescut de la an la an și a depășit pragul de 5.500 de tone în 2021”, arată datele Agenției de Informare a Pieței Agricole (AMI) din Germania.

Totuşi, cota prunelor din Moldova pe piaţa germană este una mică, de circa 2%, principalii furnizori fiind state din UE precum Spania şi Italia, dar şi Turcia. Pe de altă parte a depăşit deja exportul pe această piaţă a unor state precum Serbia, Ungaria sau România. 

Asociaţia Moldova Fruct susţine că livrările către Germania au crescut din nou în 2022, în ciuda unei recolte mai scăzute de prune, ca urmare a înghețurilor târzii de primăvară.

„Producătorii de prune din Moldova sunt parteneri de încredere pentru noi. În prezent, Moldova este sursa a 30-40 la sută din prunele pe care le importăm. Există loc şi pentru caise și struguri moldoveni pe piața germană, dar aceste fructe trebuie promovate pentru ca consumatorul german să le cunoască”, spune Kurt Halder, Sales Product Manager la OGA/OGV Nordbaden eG.

Mai mulți producători moldoveni au obținut GLOBALG.A.P. și certificările GRASP pentru fructele lor din ultimii ani pentru a îndeplini cerințele partenerilor lor din UE.

„Anul acesta, trei producători au finalizat cu succes auditul SMETA pentru prima dată. Pentru a fi competitivi, producătorii își adaptează ambalajele și sunt extrem de atenți cu tehnologiile de producție aplicate pentru a asigura calitatea fructelor, păstrând reziduurile cât mai scăzute”, precizează Iurie Fala, CEO Moldova Fruct.

Potrivit publicaţiei, în ciuda unei recolte mai mici de prune în acest an, a provocărilor logistice și a costurilor de transport mai mari, producătorii din Republica Moldova au reușit să respecte termenele de livrare și să aprovizioneze piața germană cu prune de înaltă calitate.

Potrivit lui Fală, sezonul prunelor moldovenești în Germania începe la mijlocul lunii septembrie și durează până la jumătatea lunii noiembrie, în funcție de disponibilitate și calitate.

„Cu o suprafață cultivată de aproximativ 20.000 de hectare, Moldova produce anual până la 100.000 de tone de prune”, afirmă Iurie Fală.

Anterior, Moldova Fruct a anunţat că, în 2022, suprafaţa livezilor de prun s-a redus cu 15,3% şi este de doar 19.400 de hectare. 

Principala piaţă de desfacere a prunelor din Moldova până nu demult era Rusia, dar în ultimii trei-patru ani a crescut semnificativ cota statelor UE.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării