Producție scăzută de miere în 2025: Apicultorii, în prag de criză
Primăvara din acest an a fost marcată de înghețuri târzii și lipsa precipitațiilor, care au compromis aproape în totalitate producția de miere de salcâm și tei din Republica Moldova.

Declarația a fost făcută de Ion Maxim, președintele Asociației Naționale a Apicultorilor, transmite Știri.md cu referire la agrotv.md.
Potrivit acestuia, apicultorii sunt nevoiți să intervină cu hrană artificială pentru a preveni pierderi majore ale stupinelor, iar criza de miere duce la creșteri semnificative ale prețurilor pe piață. Salcâmul și celelalte culturi melifere au fost compromise aproape complet, în proporție de circa 90 la sută, ceea ce a provocat o scădere drastică a producției de miere.
„Eu sunt apicultor de vreo 26 de ani și eu nu țin minte. Sunt oameni care au 40 de ani și tot așa situații nu au mai întâlnit. În cele trei etape de culegere, nimeni nu a reușit să strângă nimic până la acest moment. Chiar dacă au avut un pic de roadă la rapiță, iar mai exact cei care au avut rapiță prin preajma stupinelor, chiar și ei, dacă au cules rapiță, au fost nevoiți într-un final să o dea la albine sau să o înlocuiască cu sirop sau cu zahăr”, a declarat Ion Maxim.
Valentin Roșca, șeful Direcției Politici în sectorul zootehnic, a menționat că situația se reflectă și în comerțul cu miere, unde cantitățile mici au dus la o creștere modestă a prețurilor de export, dar insuficientă pentru a acoperi pierderile.
„Ce ține de prețuri, anul acesta sunt un pic mai mari față de anul trecut. Anul trecut, media de export a fost de 2,43 dolari, anul acesta este 2,60. Este un pic mai mare, dar în comparație cu cantitățile pe care le avem, prețul lasă de dorit”, a afirmat Roșca.
În 2024, Republica Moldova a produs aproximativ 5.000 de tone de miere, dintre care peste 4.100 de tone au fost exportate, în special către Italia, România, dar și către Germania, Franța, Serbia și alte circa 25 de țări.
Criza actuală din apicultură riscă însă să reducă drastic aceste cifre în 2025. Producția extrem de scăzută a dus la creșterea prețurilor: dacă anul trecut consumatorii plăteau în jur de 120 de lei pentru un kilogram de miere de salcâm, acum unii apicultori o vând cu peste 200 de lei.