main logo
563

Problemele din domeniul agricol, discutate de fermieri și oficiali la Cahul

Lipsa forţei de muncă, a pieţei de desfacere şi a posibilităţii de a se împrumuta de la bănci sunt cele mai mari probleme de care se ciocnesc, an de an, fermierii basarabeni.

Problemele din domeniul agricol, discutate de fermieri la CahulPoza simbol

Despre soluţii, dar şi despre crearea unor conexiuni pentru parteneriate publice private, s-a discutat în cadrul forumului intitulat „Dialog agricol regional”, la care au participat şi oaspeţi din România, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md

Exodul masiv al populaţiei lasă fermierii fără muncitori, dar şi fară piaţă de desfacere. În consecinţă, agricultorii se pomenesc cu marfă nevândută, iar an de an situaţia devine tot mai complicată.

„Nu avem consumator, mai ales în produsele hroticole. Export nu avem şi nici piaţă internă. O situaţie drastică şi riscăm să pierdem şi ceea ce avem”, a declarat Dinu Tudos, preşedintele Federaţiei Fermierilor, organizaţia regională Sud.

În această situaţie, autorităţile spun că o soluţie ar fi o asociere cu România.

„În magazinele noastre vedem producţie şi din America, Africa, Argentina, Europa, de pretutindeni şi înseamnă că nu concurăm cu Ucraina, Belarus, ci cu toată lumea. Dacă nu vom face o asociere de suflet cu România, vom fi într-un risc major”, susţine Iurie Uşurelu, secretar de stat, ministerul Agriculturii, Republica Moldova.

O altă problemă discutată la forum a fost lipsa forţei de muncă.

„Noi am ajuns astăzi să nu avem căruţaşi. La ţară marea majoritate au rămas pensionari şi oameni fără loc de muncă şi neinteresaţi în a face ceva”, spune Alexei Repede, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni.

În acest caz, România deja a venit cu măsuri concrete.

„Una dintre ele este preluarea Liceelor cu profil Agricol să fie finanţate prin bugetul ministerului şi sperăm că va încuraja forţa de muncă şi vom rezolva o parte din problemele fermierilor noştri”, precizează Alexandru Valentin Ţachianu, secretar de stat, ministerul Agriculturii, România.

Forumul Dialog Agricol Regional a reunit fermieri din patru raioane aflate în sudul Republicii Moldova: Cahul, Vulcăneşti, Cantemir şi Taraclia.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Oamenilor de Afaceri Moldoveni de Pretutindeni, în colaborare cu Ministerele Agriculturii din Republica Moldova şi România.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării