main logo
2649

Probleme mari pentru miliardarul Anatol Stati şi grupul Ascom

Grupul Ascom, controlat de miliardarul Anatol Stati a rămas de facto fără oficiul central de pe strada Mateevici, din Chișinău. A început şi procedura de executare cu evacuarea acestuia şi a companiilor afiliate de acolo.

Probleme mari pentru miliardarul Anatol Stati şi grupul Ascom

De vină sunt datoriile mari la rambursarea unor credite uriașe, contractate anterior de la mai multe instituţii financiare, de firma Novitas SA, afiliată grupului Ascom, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Datorii de sute de milioane de lei

În consecință una din bănci: Moldova Agroindbank banca a scos şi la mezat terenul de 0,60 hectare, clădirea administrativă cu suprafața la sol de 2.450.3 metri pătrați (suprafața interioară totală – 11.318.80 mp) etc. Pentru aceste active instituția cerea 290 milioane lei.

Ulterior compania a reuşit în instanţă să amâne pentru câteva luni procedura de vânzare a acestor imobile invocând mai multe tertipuri juridice.

Unul din motive era faptul că o parte din imobil sunt închiriate de reprezentanţe diplomatice, inclusiv ale Statelor Unite ale Americii şi OSCE şi ele trebuiau a fi puse la curent cu aceste măsuri.

Anterior reprezentanţii Ascom au susţinut că problema va fi soluţionată, iar acum nu răspund la apelurile telefonice.

De notat că şi alte active ale lui Anatol Stati şi familia sa au ajuns sub sechestru ca urmare a unor datorii faţă de creditori. Unele au trecut deja în proprietatea creditorilor.

De exemplu clădirea de pe Ştefan cel Mare 150, de lângă Teatrul de Operă şi Balet, care a ajuns în proprietatea Moldindconbank.

Printre alte active se numără şi castelul familial cu terenuri de câteva zeci de hectare amplasate în apropiere de Truşeni, o suburbie a Chişinăului, construcţia căruia a durat aproape un deceniu.

Potrivit unor surse, problemele financiare ale grupului Ascom controlat de Anatol Stati au început după ce în 2010, Kazahstanul a confiscat activele petroliere şi gaziere din această ţară.

Chiar dacă Anatol Stati şi companiile afiliate au iniţiat un proces şi au câştigat arbitrajul în Suedia, iar Kazahstanul a fost obligat să plătească circa jumătate de miliard de dolari, litigiul a continuat.

Or, Kazahstanul a refuzat să achite şi se luptă în instanţe pentru a anula decizia instanţei de arbitraj şi de a nu plăti despăgubirile. 

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării