main logo
377

Principalele surse de încasări la bugetul public în primele 6 luni din 2021

În primele șase luni ale anului 2021 la bugetul public național au fost acumulate venituri (cu excluderea transferurilor și dobânzilor) în sumă de 34,93 miliarde de lei, fiind în creștere cu 5,9 miliarde de lei (+20,3%) față de perioada similară a anului trecut.

Principalele surse de încasări la bugetul public în primele 6 luniFoto: știri.md

Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, principala sursă de creștere a veniturilor bugetare în prima jumătate a acestui an au fost încasările din taxa pe valoare adăugată (TVA), care au fost cu 2,55 miliarde de lei mai mare (11,34 miliarde de lei) decât în aceeași perioadă din 2020, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Astfel, din TVA la import încasările au constituit 8,67 miliarde de lei, cu 2,05 miliarde de lei mai mult decât în primul semestru al 2020.

Cu peste jumătate de miliard de lei au crescut și veniturile din accizele aplicate la diverse tipuri de mărfuri, în special produse petroliere, țigări și automobile.

Totodată, cu 524 de milioane de lei au crescut încasările din impozitul pe venitul persoanelor fizice și cu circa 390 de milioane de lei - cele din impozitul pe venitul persoanelor juridice.

În schimb au scăzut abrupt, de peste trei ori, veniturile din dividende, până la doar 129 de milioane de lei. La fel au scăzut cu aproape 25% și veniturile din impozitul funciar.

Cheltuielile BPN au constituit 38,38 miliarde de lei, care, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020, sunt mai mari cu 5,88 miliarde de lei. Astfel, executarea bugetului public național s-a încheiat cu un deficit în sumă de 3,45 miliarde de lei.

Ministerul Finanțelor susține că a asigurat onorarea tuturor angajamentelor de plată pentru lunile ianuarie-iunie ale anului 2021, toate plățile fiind finanțate integral.

Conform Legii finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale, prioritare sunt onorarea obligațiunilor de deservire a datoriei de stat externă și internă, precum și achitarea salariilor, pensiilor și prestațiilor sociale.

De asemenea, Ministerul Finanțelor afirmă că nu există riscuri de neexecutare/stopare a cheltuielilor aprobate în buget, dat fiind faptul că bugetul dispune de resurse financiare suficiente și asigură în permanență un management prudent al lichidităților.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării