main logo
613

Prima de asigurare obligatorie pentru obiective periculoase, majorată

Ca urmare a unor modificări în legislaţie, votate de Parlament la finele anului trecut, a fost majorată semnificativ mărimea sumei asigurării de răspundere pentru obiectivele industrial periculoase.

Prima de asigurare obligatorie pentru obiective periculoase, majorată

Modificările adoptate la finele lunii noiembrie 2018, la iniţiativa deputatului democrat Corneliu Dudnic au surprins nu doar pe întreprinderile şi instituţiile ce deţine astfel de obiective, dar şi pe asiguratori şi specialişti, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Or, pe lângă creşterea de circa 30-40 de ori a sumei asigurării, sunt prevăzute şi sancţiuni mai dure pentru lipsa contractului de asigurare.

Aceeaşi sumă de asigurare şi pentru moară şi pentru benzinărie

Ce s-a întâmplat de fapt. Potrivit modificărilor la Legea 116/2012 cu privire la securitatea obiectelor industrial periculoase, proprietarii acestora sunt obligaţi "să deţină și să asigure valabilitatea neîntreruptă a contractului de asigurare obligatorie de răspundere pentru prejudiciile cauzate în procesul de exploatare a obiectului industrial periculos și să prezinte organului de control şi supraveghere tehnică de stat în domeniul securității industriale polița de asigurare respectivă valabilă”.

Totodată deputaţii au decis că mărimea sumei asigurării de răspundere pentru eventualele prejudicii se stabilește după cum urmează:

  • a) pentru obiectele industriale periculoase din categoria I de pericol – 100 de milioane de lei;
  • b) pentru obiectele industriale periculoase din categoria a II-a de pericol – 50 de milioane de lei;
  • c) pentru obiectele industriale periculoase din categoria a III-a de pericol – 20 de milioane de lei;
  • d) pentru obiectele industriale periculoase din categoria a IV-a de pericol – 5 milioane de lei.

În prima categorie intră doar terminalele navale şi feroviare de hidrocarburi gazoase lichefiate şi gaze comprimate.

Categoria II acoperă însă domenii foarte largi: de la reţele de benzinării şi conducte de gaze, la mori, elevatoare, oloiniţe, depozite de păstrare a făinii fără ambalaj, secţii de colectare a produselor cerealiere, de producere a crupelor sau secţii de uscare şi ambalare a zahărului etc.

Astfel dacă o companie petrolieră şi-a asigurat toată reţeaua de circa 80 de benzinării pentru un eventual prejudiciu de 50 milioane lei, achitând o primă de exemplu de circa 250.000 de lei (suma este una ipotetică n.r.), apoi aceeaşi suma ar urmă să o achite şi firma ce deţine o singură benzinărie.

La fel şi în cazul unei mori de la ţară, care macină grâu sau porumb: conform  legii mărimea sumei asigurării de răspundere este de 50 de milioane de lei.

În categoria III intră recipiente care funcţionează sub presiune, macarale, ascensoare, escalatoare, conducte cu abur etc. Lista integrală o puteţi găsi aici:

Guvernul şi CNPF obligate să ajusteze normele

Nici-un specialist din asigurări sau de la Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF) nu a putut să ne spună cum s-a stabilit mărimea sumei asigurării de răspundere pentru obiective atât de diferite.

Viorel Miron, membru al Consiliului de Administraţie al CNPF şi responsabil pentru sectorul asigurărilor a refuzat să ofere un comentariu susţinând că aceste propuneri nu au venit de la Comisie.

Totodată el a dat asigurări că specialiştii CNPF pregătesc şi modificări la actele normative din sector.

Pe de altă parte legea spune clar că "Guvernul şi Comisia Națională a Pieței Financiare (CNPF), în termen de 2 luni de la data publicării legii în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, își vor aduce actele normative în concordanţă cu prezenta lege şi vor prezenta Parlamentului, în termen de 3 luni de la data publicării acesteia, propuneri pentru aducerea legislaţiei în vigoare în concordanţă cu prezenta lege".

Au trecut deja mai mult de două luni, iar Guvernul şi CNPF nu au executat prevederea legii.

Nici reprezentanţii companiilor de asigurări şi nici actuarii nu au putut să ne comenteze aceste inovaţii, ei spunând că au aflat abia recent despre noile prevederi. 

Unii oameni de afaceri s-au arătat surprinşi şi stupefiaţi de aceste inovaţii, susţinând că nimeni nu i-a informat despre aceste schimbări care au impact semnificativ asupra activităţii lor.

Despăgubire de un milion de lei în caz de deces

Potrivit noii legi, odată cu scumpirea primelor s-a majorat semnificativ şi valoarea maximă a despăgubirilor ce pot fi plătite pentru prejudicii cauzate în procesul de exploatare a obiectivelor industrial pericuoase dar şi în cazul vătămărilor corporale sau decesului.

Astfel se prevede o despăgubire de 250.000 de lei pentru fiecare persoană păgubită – la avarierea sau distrugerea de bunuri, sau în caz de vătămări corporale.

Despăgubirea în caz de deces a fost stabilită la un milion de lei pentru fiecare persoană păgubită, dar nu mai mult de 5 milioane de lei, indiferent de numărul persoanelor păgubite într-un accident.

Totodata, amenzile pentru administratorii acestor întreprinderi au crescut până la 20.000 de lei, iar pentru companii ajunge la 35.000 de lei.

Impactul acestor modificări (care ar putea fi necesare în contextul riscurilor mari de accidente, avarii, explozii ce pun în pericol viaţa oamenilor) nu a fost evaluat însă.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării