Previziunile CE: Moldova va avea în 2025 cea mai mică creștere economică între statele candidate
Economia Republicii Moldova va înregistra în 2025 o creștere de doar 0,9%, care va fi cea mai mică creștere a Produsului Intern Brut (PIB) între statele candidate la aderare la UE, arată previziunile Comisiei Europene.

Noua prognoză de primăvară, publicată de Comisia Europeană, denotă că instituția și-a revizuit abrupt previziunile privind creșterea economică a Republica Moldova în 2025 la 0,9%, în scădere cu 2,9 puncte procentuale de la 3,8% proiectat în noiembrie 2024, după o creștere anemică de 0,1% în 2024, transmite Știri.md cu referire la mold-stree.com.
„Redresarea economică s-a oprit în 2024, din cauza unei noi recolte slabe și a scăderii aferente a cererii de servicii de transport. Deși acești factori vor continua să afecteze creșterea PIB-ului real în prima jumătate a anului 2025, împreună cu noua criză a prețurilor la energie, se preconizează că creșterea va recăpăta treptat tracțiunea. Creșterea consumului privat se preconizează că va rămâne robustă, impulsionată de creșterea salariilor reale”, constată Comisia Europeană.
În timp ce se așteaptă ca politica monetară mai strictă și saltul prețurilor la energie să încetinească creșterea investițiilor, se preconizează că investițiile publice vor câștiga avânt în 2026, susținute de asistența financiară a UE din noua Facilitate pentru Reformă și Creștere.
Totodată se constată că raportul deficit fiscal-PIB a scăzut sub 4% în 2024, mai mic decât se preconizase inițial, în principal din cauza veniturilor mai mari decât se aștepta și a unei subexecuții a investițiilor publice.
„În 2025, se preconizează că deficitul se va mări la 5%, determinat de creșterile salariilor din sectorul public și de cheltuielile curente și de capital mai mari, susținute de finanțare suplimentară din cadrul Facilității pentru Reformă și Creștere. Creșterea veniturilor, susținută de redresarea economică treptată, se preconizează că va continua, dar într-un ritm mai lent decât creșterea cheltuielilor ca procent din PIB”, se mai arată în prognoză.
Creșterea PIB al Republicii Moldova este așteptată să accelereze la 2,8% anul viitor, deoarece investițiile publice sunt prevăzute să câștige avânt, susținute de asistența financiară a UE din noul Facilitate pentru Reformă și Creștere, a declarat organul executiv al UE, reducând proiecția anterioară de 4,2% în 2026.
Între timp, se preconizează că datoria publică va ajunge la 40,9% din PIB în 2026, de la 38,2% în 2024, în principal ca urmare a deficitelor fiscale mai mari legate de finanțarea suplimentară din cadrul Facilității pentru Reformă și Creștere, a explicat Comisia.
De notat că prognoza Comisiei Europene include toate statele membre ale UE, statele candidate și un grup de state dezvoltate. Previziunile denotă că economia Republicii Moldova va avea cea mai mică creștere economică între statele candidate la aderarea la UE: Georgia - 6%, Albania - 3,6%, Serbia - 3,2%, Muntenegru și Macedonia de Nord - 3,0%, Turcia - 2,8%, Ucraina și Bosnia și Herțegovina - 2,0%.