main logo
755

Prețurile oferite de fabrici i-a revoltat pe producătorii de fructe

Producătorii de fructe, membri ai Asociației Moldova Fruct, se declară indignați de prețurile derizorii oferite de fabricile de procesare pentru merele destinate producerii sucului concentrat.

Prețurile oferite de fabrici i-a revoltat pe producătorii de fructe

Potrivit sursei citate, acestea sunt de aproape 2 ori mai mici decât cele oferite în Polonia, Ucraina și România. Pe această cale membrii Asociației Moldova Fruct invită fabricile de procesare din Polonia, România și Ucraina pentru a negocia achiziționarea unei cantități de aproximativ 200 de mii de tone de mere destinate procesării, transmite Știri.md cu referire la agora.md.

La data de 2 septembrie, curent Asociația a venit cu adresare către prim-ministrul Republicii Moldova, Maia Sandu, Președintele Comisiei parlamentare Agricultură și Industrie Alimentară, Radu Mudreac, Ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Georgeta Mincu și Președintele Consiliului Concurenței, Marcel Răducan.

În scrisoare producătorii au menționat despre prognozele enunțate la Conferința Prognosfruit de către Asociația Mondială de Mere și Pere, unde Asociația Moldova Fruct este membru cu drepturi depline. 

Pragul de jos a prețurilor la merele destinate procesării în țările din UE este determinat de prețul care va fi stabilit în Polonia. În sezonul 2019-2020 aceste prețuri se așteaptă a fi de aproximativ 150 euro/tona.

Conform cercetărilor efectuate de Asociația Moldova Fruct, la data de 30 august 2019 prețurile medii plătite de fabricile de procesare pentru merele achiziționate au fost după cum urmează: Polonia – 130 euro/tona, România – 113 euro/tona, Ucraina – 105 euro/tona, în Republica Moldova – 65 euro/tona. Prețurile de cost la producerea merelor în țările menționate sunt aproximativ la același nivel de 100-112 euro per tonă.

Membrii Moldova Fruct solicită convocarea în regim de urgență a ședinței Consiliului pe filiera de produs legume – fructe proaspete și procesate cu participarea reprezentanților producătorilor de fructe, a fabricilor de procesare a fructelor și a Consiliului Concurenței pentru a discuta modul de formare a prețurilor pentru merele destinate procesării în anul 2019.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării