main logo
11717

Prețurile la floarea-soarelui au scăzut, însă la rapiță este cerere mare

În ultima lună prețul semințelor la floarea-soarelui au scăzut semnificativ, cu circa 20%, ca urmare a lipsei cererii pentru acest produs agricol la export din partea traderilor și procesatorilor.

Prețurile la floarea-soarelui au scăzut, însă la rapiță este cerere mareFoto: Imagine simbol

„Chiar dacă la nivel european Comisia Europeană prognozează o recoltă de 18,8 milioane tone, observațiile directe sugerează un potențial mai slab decât cel estimat oficial, ceea ce deschide o fereastră de oportunitate pentru producătorii moldoveni. Prețurile de pornire a sezonului variază între 8.300-8.500 lei/tonă la Giurgiulești, scăzând până la 8.000-8.100 lei/tonă spre Nord”, constată Iurie Rija, directorul executiv al Asociației Exportatorilor și Importatorilor de Produse Agricole și Cerealiere Agrocereale, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Lipsă de cerere la floarea-soarelui

Potrivit lui Rija, în martie 2025, prețul la semințele de floarea-soarelui oscila între 10.300-10.400 lei pentru o tonă în raioanele din nordul Republicii Moldova și 10.800 lei la Giurgiulești. Astfel că în prezent prețurile sunt cu peste 20% mai mici decât în luna martie. De vină potrivit lui Iurie Rija este lipsa unei cereri la floarea-soarelui din partea traderilor internaționali și a procesatorilor.

În schimb rapița, pare să fie cultura vedetă a acestui debut de sezon. „În sudul țării, recoltarea a început deja, iar datele din teren indică o producție generoasă, susținută atât de randamentele bune, cât și de extinderea suprafețelor cultivate”, afirmă expertul.

Datele arată că și prețul la rapiță este unul bun și oscilează între 8.000 de lei pentru o tonă în raioanele de nord și 8.500 lei - la Giurgiulești, fiind peste cel din sezonul trecut.

Prețul cerealelor mai mic

Cât despre prețurile la cereale, Iurie Rija constată că deși condițiile meteorologice și perspectivele privind randamentele sunt favorabile, nivelul prețurilor oferite la debutul sezonului 2025/2026 rămâne unul relativ scăzut, în special în cazul grâului alimentar.

„În Republica Moldova prețul grâului alimentar cu care începe sezonul 2025/2026 este unul modest, de 3.100-3.200 lei/tonă în portul Giurgiulești, iar în nordul țării - 2.700-2.800 lei/tonă. Grâul furajer rămâne mai ieftin cu 100 lei/tonă comparativ cu cel alimentar. Orzul valorează între 2.800-3.000 lei/tonă în regiunea portului Giurgiulești, 2.650-2.800 lei/tonă în Centru și 2.500-2.700 lei/tonă la Sud”, menționează specialistul.

Totodată el estimează că pe lângă prețul mic, o altă problemă ar fi deficitul de capacități de depozitare și cele de logistică de transport.

„Vor avea rezultate bune acei traideri care achită marfa la încărcare, nu la termen. Un preț mai avantajos poate oferi traderul care dispune de infrastructură portuară, întrucât acesta nu plătește taxa de transbordare, primire, depozitare și eliberare marfă”, afirmă Rija. 

Transportul, veriga vulnerabilă a cerealelor moldovenești în sezonul 2025/2026

Potrivit lui în această ecuație regională marcată de recoltă abundentă și volatilitate globală, Republica Moldova intră în sezonul 2025/2026 cu o povară suplimentară: scumpirea accelerată a costului transportului internațional.

Or, dacă prețurile globale la cereale tind să rămână sub presiunea unei oferte crescute, pe plan local, costurile logistice vor crește pronunțat, reducând astfel marja de profit a fermierilor moldoveni și afectând competitivitatea exportatorilor

Unul dintre factor ce va contribui la aceasta este scăderea nivelului apei pe principalele rute fluviale utilizate pentru export.

„Porturile moldovenești de la Giurgiulești și Ungheni încep deja să resimtă efectele hidrologice ale verii. Dacă în prezent este posibilă încărcarea a circa 5.000 de tone de cereale pe barjă, estimările arată că, într-o lună, acest volum riscă să coboare la 3.000 de tone, în condițiile actuale de secetă și scurgere scăzută pe Dunăre și Prut. Reducerea de capacitate înseamnă automat o creștere a costului pe tonă transportată și ca rezultat- scăderea prețurilor finale plătite de exportatori către fermieri”, afirmă expertul.

La contextual dat se adaugă o nouă măsură anunțată de autoritățile din Turcia: majorarea tarifelor pentru tranzitul navelor prin strâmtoarea Bosfor, începând cu 1 iulie 2025. Noul tarif de 5,83 dolari/tonă afectează direct operatorii ce utilizează porturile dunărene pentru a ajunge la Marea Neagră.

Directorul asociației spune că la Giurgiulești deja se resimt nu doar efectele nivelului scăzut al apei, ci și impactul comisioanelor suplimentare percepute în punctele de control din Tulcea, precum și tarifele tot mai mari aplicate pentru accesul pe Canalul Sulina.

„În plus, odată cu apropierea sezonului de vârf al exporturilor agricole, transportatorii se așteaptă la o creștere a cererii pentru capacitățile logistice, factor care va alimenta și mai mult dinamica ascendentă a tarifelor. Estimările actuale indică o majorare cuprinsă între 5 și 10 dolari pe tonă în ceea ce privește costul de transport. Suplimentar se adaugă un factor financiar deloc neglijabil: deprecierea dolarului. Dacă în aceeași perioadă a anului trecut (iunie 2024) un dolar valora 17,93 MDL, astăzi cursul a coborât la 16,83 MDL. Spre exemplu, pentru un trader care vinde grâu la prețul internațional de 180 USD/tonă, încasările au scăzut de la 3.227 lei/tonă anul trecut, la 3.029 lei/tonă în prezent – o diminuare de peste 6%”, spune Iurie Rija.

Diferența este mare, mai ales într-un sezon în care costurile de producție au rămas ridicate, iar prețurile la poarta gospodăriei sunt deja afectate de presiunea recoltei globale. Toți factori enumerați – de la costurile logistice în creștere și limitările infrastructurii, până la influența cursului valutar – conturează o perspectivă complexă pentru exportatorii moldoveni de cereale și oleaginoase.

Astfel că iarăşi deși recolta se anunță favorabilă din punct de vedere agronomic, rezultatul economic final depinde tot mai mult de contextul extern.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării