Prețurile internaționale la produsele alimentare au început să crească
Anul trecut 2024 s-a încheiat într-o atmosferă de incertitudine şi tendinţe negative de fragmentare a economiei mondiale, a declarat marţi prim-viceguvernatorul Băncii Naţionale, Petru Rotaru, prezentând primul Raport asupra inflaţiei pentru anul 2025.

Potrivit agenţiei de presă Infotag, bancherul a menţionat că alegerea lui Donald Trump pentru un nou mandat de preşedinte al SUA a accentuat şi mai mult riscurile asociate cu deteriorarea comerţului internaţional. Între timp, numeroase sancţiuni economice şi taxe comerciale au fost deja impuse în ultimii ani, transmite Știri.md.
„Economiile europene cresc la limita de rupere din cauza impactului crizei energetice din 2022, care a afectat sectorul industrial, precum şi a dezacordurilor interne privind politica fiscală şi sustenabilitatea datoriei publice”, a declarat Rotaru.
În pofida unor semne de îmbunătăţire în sectorul imobiliar din China, cererea în cea mai mare economie din Asia rămâne slabă comparativ cu anii dinaintea pandemiei, a spus Rotaru.
„Preţul petrolului a fost destul de stabil în ultimele luni ale anului 2024, dar a crescut semnificativ din ianuarie 2025 ca urmare a impunerii de noi sancţiuni economice asupra petrolierelor care transportă produse petroliere ruseşti. De asemenea, preţul gazelor naturale pe piaţa europeană a crescut semnificativ din cauza temperaturilor foarte scăzute, care au dus la o scădere rapidă a rezervelor, iar de la 1 ianuarie 2025. Ucraina nu va mai transporta gaze naturale din Rusia către Europa prin ultima conductă disponibilă”, a declarat bancherul.
Potrivit acestuia, preţurile internaţionale ale alimentelor au început să crească de la minimul atins la începutul anului 2024, pe fondul creşterii cererii din partea consumatorilor, precum şi a costurilor de transport şi logistică.
Un alt fenomen important în perioada analizată de BNM a fost aprecierea semnificativă a dolarului american, care creează presiuni inflaţioniste în ţările în curs de dezvoltare, în special în cele dependente de importuri.
„Disiparea presiunilor dezinflaţioniste şi apariţia presiunilor inflaţioniste semnifică o schimbare în ciclurile monetare globale şi creează aşteptări ca ratele dobânzilor să nu mai scadă şi chiar să înceapă să crească”, a spus Rotaru.