Prețurile continuă să crească în R. Moldova: Ce estimează specialiștii
Prețurile continuă să crească în Republica Moldova, iar coșurile de cumpărături devin tot mai modeste. Datele Biroului Național de Statistică arată că plătim cu 7,8 la sută mai mult pentru produsele și serviciile de consum față de anul trecut. Cel mai mult s-au scumpit fructele și legumele. Specialiștii estimează că prețurile ar putea să scadă odată cu apariția produselor agricole locale.

La Piața Centrală din Chișinău, diferențele de preț sunt vizibile, mai ales la legumele din recolta veche și cea nouă, precum și la produsele autohtone și cele de import, transmite Știri.md cu referire la tvrmoldova.md.
De exemplu, cartofii noi ajung până la 40 de lei pentru un kilogram, în timp ce cei vechi se vând cu 15 lei pentru un kilogram.
La același preț este și ceapa. Morcovii și varza costă 20 de lei kilogramul, iar ridichea și castraveții sunt puțin mai scumpi – 23 de lei pentru un kilogram. Cu zece lei mai mult costă și kilogramul de roșii.
Și fructele s-au scumpit cu aproximativ 30 la sută față de anul trecut. Puținele mere din sezonul trecut se vând, în medie, cu 18 lei kilogramul. Căpșunele autohtone, din abundență pe tejghele, costă 80 de lei kilogramul, iar cireșele importate se vând cu 280 de lei kilogramul și cu 120 de lei – cele autohtone.
În fața acestor majorări, mulți consumatori sunt nevoiți să cumpere mai puțin sau să-și pună pofta-n cui până mai scad prețurile.
În următoarele luni, economiștii estimează o scădere a prețurilor.
„Pentru lunile mai-iunie estimăm o temperare a ritmului de creștere a prețurilor, în special datorită ofertei mai bune de produse agricole locale. Aceasta ar putea stabiliza sau chiar reduce ușor prețurile la legume și fructe. Ieftinirea combustibililor poate contribui, de asemenea, la reducerea presiunii inflaționiste asupra transportului și distribuției”, a explicat expertul economic Marin Gospodarenco.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, singurul produs de bază care s-a ieftinit față de anul trecut este zahărul – cu aproape 2%.