main logo
1595

Prețul laptelui, majorat. Cum explică specialiștii scumpirea

S-a scumpit laptele. De la începutul lui septembrie, untul, brânza și smântâna se vând cu cel puțin un leu mai scump.

Prețul laptelui, majorat. Cum explică specialiștii scumpireaFoto: ziaruldeiasi.ro

Una din cele mai mari întreprinderi de lactate din țară spune că prețurile sunt mai mari pentru că vacile dau mai puțin lapte, transmite Știri.md cu referire la protv.md

”În fiecare dimineață eu beau lapte și cafea."

Plăcerea matinală a acestei pensionare se va transforma în una care ustură la buzunar. 

“8 lei a fost și acum e 8,55. 55 de bani diferența. - Laptele? - Da.”

“Stiți, pensionarii socot fiecare bănuț.”

Lactatele s-au scumpit cu până la 5 procente. Cu cât conținutul de grăsime este mai mare în produs, cu atât majorarea e mai mare. Este anunțul oficial al uneia dintre cele mai mari întreprinderi producătoare de lapte din țară. 

Veaceslav Digor, reprezentant companie producătoare de lapte: “S-a scumpit prețul la materia primă de pe data de 16 august. De atâta că anul acesta a fost prea cald, a fost arșiță și țăranii au crescut prețul mai devreme că nu e iarbă, nu e hrană pentru vaci.”

Este a doua scumpire din acest an. Ultima oară, firma a ridicat prețurile în luna iunie.

“Laptele este un produs social. El e pentru copii și bătrâni. Adevărat, nu? Mai bine ar crește prețurile la icre, la mezeluri.”

”Luăm pe o săptămână, apoi pe alta, ce să facem.”

Exact din data de 16 august curent, atunci când lumina s-a scumpit pentru consumatorii casnici, aceeași energie electrică s-a ieftinit pentru o parte din companiile producătoare din țară.

Galina Sanduța, purtătoare de cuvânt ANRE: “Pentru consumatorii din centrul și sudul țării ale căror instalații sunt racordate la rețele electrice de tensiune medie, prețul pentru energia electrică s-a redus cu 29 de bani, iar pentru consumatorii din nordul țării – cu 21 de bani.”

Producătorul de lactate vizat nu ne-a putut spune la care rețele electrice este racordată întreprinderea, deoarece inginerul-șef ar fi plecat din țară. Departe de firmele care produc lactate industrial, oamenii de la țară au ridicat și ei prețurile. 

Patricia Podoleanu, reporter: “La piața centrală un litru jumate de lapte de casa variază între 20 și 25 de lei, kg de smântâna se vinde cu 40 de lei, iar cel de brânza de vacă - cu 55 de lei. Această femeie spune că până la amiază reușește sa vândă tot ce are pe masă.”

“Nu cu mult tare s-a scumpit. Undeva 5 lei, așa ceva.”

Motivul e același.

“E puțin lapte, vacile s-au vândut, lumea nu vrea să mai țină, să aibă grijă de animale.”

Producătorii spun că scumpirea laptelui este un fenomen obișnuit în toamna fiecarui an. 

Potrivit unei analize făcute de economistul Veaceslav Ioniță, în ultimele cinci luni au crescut prețurile la mai multe produse alimentare, fapt constatat și de Biroul Național de Statistică. De vină ar fi trei factori: creșterea consumului, care rămâne neacoperit de producție, deprecierea valutei naționale și intervenția abuzivă a politicului.

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării