main logo
6617

Preţul energiei va scădea cu circa 10%. Parlicov: Avem stabilitate

Compania Energocom SA a semnat un contract nou, pe jumătate de an, de achiziție a energiei electrice de la Centrala Termoelectrică Moldovenească din regiunea transnistreană (Moldgres - MGRES).

Preţul energiei va scădea cu circa 10%. Parlicov: Avem stabilitate

Conform graficelor agreate, urmează să fie achiziționate de la Moldgres aproximativ 282 de milioane kWh de energie electrică lunar, ceea ce constituie peste 90% din necesarul de curent al malului drept, comunică Ministerul Energiei, transmite Știri.md cu referire la Mold-street.com.

Reducere cu circa 9,6%

Prețul constituie 66 de dolari pentru un MWh, cu șapte dolari mai puțin decât în ultimele patru luni, ceea ce reprezintă o reducere cu circa 9,6%. 

„Contractul ne va permite asigurarea consumatorilor finali cu energie electrică și funcționarea stabilă a sistemului energetic. De asemenea, durata de șase luni a contractului ne asigură un grad mai mare de stabilitate și previzibilitate”, a declarat ministrul Energiei, Victor Parlicov.

De asemenea, în luna aprilie, Energocom va cumpăra electricitate de la Nuclearelectrica SA din România - circa 17,4 milioane kWh, echivalentul a 5,5% din necesar.

Preţul nu este deocamdată specificat.

La necesitate, în orele de vârf, întreprinderea poate achiziționa energie și de pe bursa română OPCOM.

Restul consumului va fi asigurat din producţia Termoelectrica, CET-Nord, CHE Costeşti, centrale eoliene şi solare etc. Este adevărat că producţia internă asigură doar 20% din necesarul de energie electrică al Republicii Moldova.

Când va scădea preţul şi pentru consumatori

Diminuarea preţului de achiziţie de la Moldgres ar putea duce în final şi la o reducere a tarifelor pentru consumatori. Aceasta însă după efectuarea calculelor necesare de către ANRE.

Anterior, semnarea contractelor cu Moldgres a atras critici dure la adresa Guvernului Gavrilița și, mai ales, a fostului vicepremier Andrei Spînu, invocându-se faptul că astfel este finanțat regimul separatist de la Tiraspol.

La finele lunii ianuarie 2023, Spînu a publicat contractele semnate anul trecut cu Moldgres, dar şi acordurile adiţionale, toate fiind exclusiv în limba rusă şi nu fac nicio trimitere la legislaţia Republicii Moldova.

Totodată, documentele arată că Centrala controlată de gigantul rus Inter RAO EES are cont într-o bancă din Moldova, iar orice litigiu ar urma să fie soluţionat în Arbitrajul Internaţional de la Paris, dar procesele ar urma să aibă loc la Budapesta.

Spune-ne opinia ta

Selectați modul de afișare a știrilor în flux

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării