Premieră pentru R. Moldova: Activitatea nomazilor digitali a fost legalizată
Guvernul a aprobat un proiect de modificare a legislației important pentru transformarea economiei digitale a țării și modernizarea proceselor de administrare a afacerilor, fără necesitatea prezenței fizice la ghișee. Astfel, în premieră, activitatea nomazilor digitali a fost legalizată, barierele pentru utilizarea aparatelor de casă virtuale și eBon au fost eliminate și, de acum înainte, IMM-urile se pot integra cu platformele internaționale de plată.

Potrivit Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED), țara noastră introduce un mecanism legislativ pentru atragerea nomazilor digitali, profesioniști calificați care lucrează la distanță pentru companii din afară sau administrează afaceri utilizând tehnologia digitală, transmite Știri.md.
Proiectul face parte din strategia țării de a stimula economia digitală și de a atrage profesioniști bine plătiți din afaceri internaționale. Nomazii digitali vor contribui cu aproximativ 186.000 de lei anual prin taxe de cazare, consum local și impozite, iar regimul fiscal mai atractiv după 183 de zile de ședere va crește atractivitatea Moldovei ca destinație pentru profesioniști din diverse domenii.
„Nomazii digitali aduc expertiză internațională, contribuind la transferul de know-how și stimulând inovația în domenii cheie, cum ar fi industria digitală, sectorul creativ, turismul și comunicațiile electronice. Estimăm că, anual, 1.500 de nomazi digitali vor veni în Moldova, având un impact economic semnificativ asupra țării de circa 280 milioane lei anual”, a declarat ministra Dezvoltării Economice și Digitalizării., Doina Nistor.
Pe lângă reglementările pentru nomazii digitali, proiectul include și măsuri care vizează eliminarea barierelor pentru utilizarea aparatelor de casă virtuale și bonul fiscal electronic (eBon), ceea ce înseamnă reducerea costurilor pentru IMM-uri și ușurarea conformării fiscale, inclusiv în zonele rurale și pentru comerțul online. De asemenea, aceasta va contribui la eliminarea riscurilor de amenzi pentru antreprenori care sunt în continuare obligați să ofere bon fiscal pe hârtie.
De asemenea, potrivit MDED, vor fi promovate plățile fără numerar și comerțul electronic pentru că va facilitată integrarea IMM-urilor cu platformele internaționale de plată, precum Stripe, PayPal și Revolut și ridică pragurile pentru repatrierea valutei generate prin comerțul electronic. Prin acest pachet de modificări, agenții economici din zonele rurale care dețin terminale POS și înregistrează numerar în casă vor putea oferi cetățenilor posibilitatea de a retrage sume de până la 1.000 de lei. Această măsură contribuie la creșterea incluziunii financiare și reduce necesitatea deplasării către un bancomat din regiune.
Proiectul asigură perfecționarea accesului antreprenorilor la servicii publice de înregistrare și dezvoltare a afacerilor. Și anume, se va extinde modelul Centrelor unificate de prestare a serviciilor publice, incluzând oficiile prestatorilor de servicii de plată, operatorilor telecom și poștali, notarilor publici și altele. În plus, procesul de înregistrare a companiilor va fi simplificat, prin utilizarea mai productivă a schimbului automatizat de date între instituții.