main logo
30189

Portul Ungheni domină exporturile. Moldova ar putea avea ieșire la mare

În primul semestru al acestui an, volumul de mărfuri transbordate de Portul Fluvial Ungheni (deţinut de stat) a depăşit de 2,8 ori volumul de mărfuri transbordate de Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti (PILG), operat de compania Danube Logistics, controlată de BERD, arată o analiză a expertului în agro-market Iurie Rija. Cifrele expertului sunt însă contestate de administrația PILG.

Portul Ungheni domină exporturile. Moldova ar putea avea ieșire la mareImagine simbol

Şi aceasta, chiar dacă acest port deţine doar o mică porţiune de teren la Giurgiuleşti, de circa 100 metri, ce asigură ieşirea la Dunăre şi, respectiv, la mare, transmite Știri.md cu referire la mold-street.com.

Potrivit analizei, în prima jumătate a acestui an cele două întreprinderi portuare au transbordat un volum de circa 1,075 milioane de tone de mărfuri (inclusiv 576.936 de tone – la export şi 498.097 de tone – la import), în creştere cu aproximativ 16% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Moldova ar putea avea un nou port cu ieșire la mare

Cel mai mare volum de mărfuri a fost transbordat de Portul Fluvial Ungheni deţinut de stat – 792.726 de tone (circa 74% din total), în creştere de 2,6 ori faţă de nivelul de 308.533 de tone din aceeaşi perioadă din 2024 şi, practic, egal cu tot volumul transportat prin acest port anul trecut.

În schimb, volumele transbordate de Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti, care a fost până în acest an principalul port de export şi import mărfuri, s-au diminuat de două ori şi ceva şi au constituit doar 282.306 de tone.

Expertul Iurie Rija constată că dominanția Portului Fluvial Ungheni „este deosebit de remarcabilă în exporturi, unde deţine o cotă de 77% din total”.

Conform analizei, principalele mărfuri transportate la export rămân, ca şi în anii precedenţi, cerealele şi oleaginoasele. Astfel, pe seama seminţelor de floarea soarelui a revenit o cotă de peste 34%, a grâului – de 34%, iar a porumbului – de circa 19%. La mare distanţă se află deşeurile de metale – cu o cotă de 6% şi uleiul vegetal – 3%.

La import, cel mai mare volum a revenit pietrişului – circa 31% din volume, urmat de motorină – cu o cotă de 18%, îngrăşămintele minerale – cu 18%, cărbunele – cu 14%, benzina – 6%, sarea şi cocsul – cu cote de 3%.

Menţionăm că, în ultimii ani, autorităţile au întreprins o serie de măsuri pentru a întări şi dezvolta Portul Fluvial Ungheni. În consecinţă, întreprinderea şi-a majorat în ultimii patru ani de patru ori veniturile: de la 18,2 milioane lei în 2021 – la peste 74 milioane lei în 2024. Totodată, și profitul s-a majorat de nouă ori şi ceva: de la circa 4 milioane lei în 2021 – la aproximativ 37,6 milioane lei în anul trecut.

Majorarea veniturilor din vânzări a fost obținută datorită creșterii volumelor de mărfuri transbordate – de la circa 308.500 tone în 2022 la 813.900 tone în anul 2024 – precum și majorării tarifelor de operare a mărfurilor de la 1 aprilie 2024.

De notatat că BERD a scos la vânzare firma Danube Logistics, operatorul Portului Internaţional Liber Giurgiuleşti, iar Portul Constanţa din România ar fi cumpărătorul.

Într-un mesaj al administrației companiei Danube Logistics SRL, operatorul PILG, se menționează că prin Portul Internaţional Liber Giurgiuleşti "în primul semestru 2025, au fost transbordate 816 mii tone de diverse mărfuri (lichide și solide), ceea ce a constituit o cifră de afaceri de 7,4 milioane de dolari SUA (132 milioane lei)".

Iurie Rija, autorul analizei cu pricina, a precizat că datele prezentate de el sunt corecte.

Expediați-ne o știre

Ați aflat ceva interesant? Împărtășiți știrea cu toată lumea!
Prin apăsarea butonului «Adăugați» D-vstră acceptați condițiile publicării